26.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.

Радев и Петков във война за контрола над 5 милиарда

Александър МЕТОДИЕВ

Кой да контролира преговорите с „Газпром“ за доставките на синьото гориво от Русия и план у нас да влезе газ от САЩ. Това са причините за напрежението между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков, което е във фаза открит конфликт. Според запознати с големите игри в енергийния сектор става дума за около 5 милиарда лева на година, които се разпределят по газовата верига.

Договорът на държавната „Булгаргаз“ ЕАД с „Газпром“ изтича през тази година и ръководството на компанията трябва скоро да започне нови преговори за следващия период.

Случайно или не, дългогодишният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов беше сменен заедно с целия борд на директорите. Той е сочен за човек на президента Радев. Оглавява държавния монополист от 2016 г. През 2017 Радев го назначи за министър на енергетиката в първото си служебно правителство, а после Павлов се върна на поста си. Той е сред малкото висши управленци през последните години, които са се ползвали с доверието на президента и на бившия премиер Бойко Борисов едновременно.

Радев е получавал информация от Павлов за всичко, свързано с доставките на газ, твърдят източници на „Филтър“. Президентът е бил запознат с тайна информация за газа от Русия и проблемите с интерконектора с Гърция, откъдето трябваше да минава договореното на по-ниски цени синьо гориво.

Целта на Радев е била да договаря пряко с колегата си от Русия Владимир Путин параметрите на бъдещите доставки, а покрай тях и на много други въпроси от взаимен интерес за двете държави.

След смяната на върха в „Булгаргаз“ президентът и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупредиха, че се подготвя старата схема с посредниците при доставките на газ. Тази роля преди години играеше „Овергаз“ на бизнесмена Сашо Дончев, който беше партньор с „Газпром“ при преноса на газ до България. След това остана само година„Булгаргаз“. Подозренията са, че отново се готви подобна схема, този път с газ от САЩ, твърдят запознати с бизнеса. А смяната на Николай Павлов е само част от сценария.

В средата на юли миналата година, когато беше служебен министър на икономиката, Кирил Петков присъства на знаково споразумение. „Овергаз“ и американската „Линден Енерджи“ подписаха договор за американска инвестиция в газовата индустрия. Така Сашо Дончев загърби „Газ-пром“ и стана съдружник с бизнесмени от САЩ. Подписването на договора стана в рамките на инициативата „Три морета“. Подписите бяха положени пред погледите на Кирил Петков и Херо Мустафа. Още тогава беше обявено, че „Линден Енерджи“ участва с 10% от капацитета на още строящия се интерконектор с Гърция, по който ще минава и азерски газ.

Основателят на американската компания „Линден“ Стивън Пейн и изпълнителният директор на „Овергаз“ Светослав Иванов (вдясно) подписват договор под одобрителния поглед на Кирил Петков и Херо Мустафа през юли миналата година

Подозренията са, че предвид близките отношения на Херо Мустафа с Кирил Петков, смяната на директорите в „Булгаргаз“ е част от сценарий за повече газ от САЩ и намаляването на влиянието на Русия.

Скандалът между президент и премиер доведе до сътресения и размествания на пластовете в кабинета на промяната. Вътрешният министър Бойко Рашков например вече бил изцяло в отбора на Кирил Петков. Той дойде в правителството от президентството, където беше част от правния съвет на Румен Радев. Неутрален в конфликта засега остава военният министър Стефан Янев, доскоро министър-председател в двете служебни правителства.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини