- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Радев: Няма да допусна въвличането на България в този конфликт

„В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите 100 дни, но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса, цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствената сигурност. Все още хората очакват резултати.“

С тези думи президентът Румен Радев коментира първите 100 дни на правителството на премиера Кирил Петков.

Той обаче го разкритикува за кадровата му политика:

„Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите в служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми и от които реално започна промяната. Много надежди са свързани с това правителство, но много са и очакванията за много по-бързи резултати“.

Попитан за изпращане на военна помощ за Украйна държавният глава потвърди позицията си:

„Като държавен глава няма да допусна въвличането на България в този конфликт. Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората.“

По-рано днес посолството на Руската федерация в София публикува видеоклип, който показва изстрелването на ракета от ракетен комплекс „Бастион“ срещу военен обект. Попитан как си обяснява тази публикация, президентът не отговори по същество. Вместо това каза:

„Очаквам не само посланикът на Руската федерация, всички посланици в България да работят, да се изявяват в рамките на своя статут – с уважение към българските институции и суверенитет“.

Анонсът, че ЕК ще води преговори от името на целия ЕС за руски газ, поискано от премиера Петков, Радев коментира така: „Войната определено ще принуди ЕС да действа много по-солидарно. Това ще бъде наистина успех за българското правителство“.

Президентът направи коментарите си в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), която посети по случай Международния ден на театъра – 27 март.

Източник: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -