spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Президентът към Асен Василев: Очаквам адекватни решения

Избрано

В 17.00 часа започна процедурата по връчване от президента Румен Радев на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на най-голямата политическа група в парламента – „Продължаваме промяната“.

Малко преди 17.00 часа в сградата на президентството влезе група представители на партия „Продължаваме промяната“ начело с Асен Василев, премиерът в оставка Кирил Петков, председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров и досегашният председател на 47-то Народни събрание Никола Минчев.

В началото на седмицата държавният глава проведе политически консултации с пет от седемте парламентарни формации.

„Продължаваме промяната“ и БСП не се явиха на разговорите заради актуализацията на бюджета в Народното събрание. На разговорите от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се обявиха за предсрочни избори. На-добрият вариант за „Демократична България“ е правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. „Има такъв народ“ пък са готови да участват в разговори за нов кабинет, но не на всяка цена.

„Потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на вариант избори,  преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност“, каза президентът Румен Радев .

“Предупредих, че ако не се предприемат реформи в първите 100 дни на правителството, статуквото ще потърси своят реванш”, напомни държавният глава. “Хората имат нужда от сигурност, предвидимост, отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения за свободна, демократична просперираща и европейска държава, както и гарантиране на националния суверенитет и сигурност на страната”, подчерта Радев.

Асен Василев заяви, че е важно България да има кабинет, който да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, да отстоява българския интерес и независимостта на държавата.

До рулетката на завъртане на мандатите се стигна, тъй като вотът на недоверие на кабинета „Петков“, внесен от ГЕРБ мина в парламента. Вотът на недоверие бе подкрепен още от ИТН, ДПС и „Възраждане“.

 

Последни новини