- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Радев със силна критика към кабинета „Петков“, похвали служебното правителство

Петият служебен кабинет на президента Румен Радев поема управлението на страната. Начело на 101-вото правителство на България застава Гълъб Донев, с което той се превръща в най-дълго управлявалия служебен министър-председател. 

На церемония държавният глава представя задачите и приоритетите на правителството „Донев 2”.

Поканих ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите, и да назнача новото служебно правителство. Точно преди 6 месеца поехте отговорност за управление на страната в труден момент.

Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интеконектор в насипно състояние и подивели цени.
Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на „Капитан Андреево“.Застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници.

Затова и приоритетите, които отправих към вас, бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани“, каза президентът Румен Радев.

Президентът заяви, че без парламентарна подкрепа правителството е успяло да спре „свободното падане на държавата“, да парира кризите, да проведе честни избори и да открие нови възможности за възходящо развитие на страната.

„Въпреки ограничените инструменти вие успяхте да спрете свободното падане на държавата“, заяви Румен Радев. И даде пример със завършването на интерконектора с Гърция, първите търгове за втечнен газ и решаването за десетилетие на проблемите със слотовете за газ.

Даде пример с един от най-критичните сектори – енергетиката, където е завършен интерконекторът с Гърция и са се организирали първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ. Решен е проблемът със слотовете, и то за десетилетия напред чрез удвояване на капацитета Александруполис и споразумението с Турция.

Вие успяхте да снижите цените на горивата до най-ниските в Европа. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха – „Лукойл“ да се регистрира и да плаща данъците си у нас, заяви още в словото си Радев.

Прездентът открои и предприетите стъпки за подкрепа на най-уязвимите слоеве на населението. Подготвени са липсващите закони по ПВУ и реално е стартирало изпълнението на този план.

Припомняме, че Румен Радев обяви състава на новото служебно правителство. Той също така подписа и указ за разпускането на 48-ото Народно събрание на 3 февруари и насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 г.

В новото служебно правителство премиер отново ще е Гълъб Донев. Ще бъдат включени много от министрите в предишното. Единствената смяна е в Министерството на културата като директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров заменя на поста Велислав Минеков.

Състав на кабинета:

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

- Реклама -

Последни новини