- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Радина Денкова: Най-голямото ми предизвикателство е да изляза от кутията

Автор: Петя БАХАРОВА

Тя е един от най-търсените естетични дерматолози. Повечето жени мечтаят да си запишат час при нея, за да прикрият белезите на старостта или просто да придобият още по-свеж вид. Дори да не беше известна, няма как да не се обърнеш след нея. Видът й е ексцентричен и извън общоприетото клише. Явно не обича унификацията. Видимо кипи от енергия.

Толкова обича да експериментира с всичко в живота – нови места, вкусове и преживявания, че настъпва лека суматоха, докато изберем ресторанта за нашата среща. Оставям се напълно на кулинарните вкусове на д-р Радина Денкова. Именитата дерматоложка се спира на последния ресторант, препоръчан от брат й – известния пластичен хирург д-р Ильо Стоянов. Така попадаме в едно много малко ресторантче в столичния квартал „Павлово“. Казва се „Да Масимо“, а храната е с автентичните вкусове на кухнята от Умбрия и Тоскана. Готвачът е италианец, а блюдата му – уникално вкусни. Особено впечатляваща се оказа хрупкавата пинса, направена от три вида брашно. Можехме само нея да похапнем, но пък как да не опитаме буратона и скалопините.

Обядът с нея е истинско преживяване, защото Радина се вълнува от менюто, разпитва за всяко ястие, запомня всички детайли, които е научила и след това задължително обещава да приложи в своята кухня. Сервитьорите не крият удоволствието си, че екстравагантната дама се вълнува толкова от предложенията в листата и се надпреварват да обясняват особеностите на рецептите.

Преживяването се допълва и от факта, че външността на видната дерматоложка е впечатляваща – най-вече заради прическата й и задължителните уникални очила, които са най-впечатляващи. Тъй като знае, че ще я попитам колко чифта притежава, още в началото уточнява, че над 40.

Днес д-р Денкова оглавява създадената от нея дерматологична клиника, DR – DENKOVA DERMATOLOGY в София и Варна. Казва, че успехът си дължи на много четене, труд и неспирно любопитство за новостите в сферата на естетичната медицина. Наблюдавайки какво любопитство проявява към менюто в ресторанта, си представям как поглъща всяка новост в професията си.

Когато имаш среща с един от водещите естетични дерматолози в страната, каквато е д-р Радина Денкова, очакваш разговорът да се върти основно около работата й. Хубавата храна в „Да Масимо” и фактът, че тя е известна с кулинарните си постижения, обърна очакванията ми. „Обичам да готвя и да експериментирам, когато имам време“, казва още в началото жената, чието призвание е да прави жените по-красиви. Точно този неин страничен талант блесна в „Черешката на тортата“, където направи впечатляващо парти в стил „Великият Гетсби“. Уникалното й меню, с което се представи в предаването, беше завършено с шоколадова торта със солен карамел. За тази рецепта тя използва специална златна сол, донесена от нейно пътешествие.

И докато обсъждаме участието й в „Черешката“ тя бърза да обясни, че напоследък се е увлякла по Йотам Отоленги, британски готвач, ресторантьор и писател, роден в Израел, но палестинец по произход. „Той има пекарни и няколко ресторанта в Лондон. Аз пък съм си купила книгите му, които съдържат рецепти от Израел и Палестина – казва д-р Денкова и поглежда усмихнато зад екстравагантните си очила. – Отоленги миксира много добре европейската с източната кухня.“ Радина е така запалена по това кулинарно гуру, че вече е приготвила 2/3 от рецептите му. Ще попитате кой опитва ястията й? Нейните приятели, децата и внуците, разбира се, които тя с удоволствие кани на разточителни обеди и вечери.

Питам я дали не би се впуснала и в ресторантьорството, след като така я вълнува кулинарията. „О, не. Толкова съм далече от това. Аз съм един оптимист в готвенето, имам голямо желание, някои неща ми се получават – отговаря ми тя. – Моята професия обаче не позволява да се занимавам с нещо друго. Трябва да съм отдадена 100 процента на клиниката.“

Кулинарията явно е разтоварващото хоби, а иначе медицината е издигната на пиедестал в семейството на Радина. Причината е травма на баща й, която получава след катастрофа и се налага да носи протеза.

Брат й Ильо Стоянов е първият във фамилията, който учи за лекар. Сестра му го последва, макар че мечтата й е да стане архитект. В училище д-р Денкова е добра математичка, но рисуването й не е на добро ниво. В Математическата гимназия в Бяла Слатина тя вече осъзнато решава, че ще следва медицина като брат си. Приемат я в Медицинска академия след третото кандидатстване и то с пълно шест. „Като студентка прекъснах по майчинство една година и след това работих в клиниката на проф. Александър Чирков. Той е моят пример за това как се организира лечебно заведение“, казва д.р Денкова, която стартира кариерата си в Кардиологичния санаториум в Банкя.

Мечтаната специалност обаче е друга и я отвежда в Пета градска болница. Там д-р Денкова стига до завеждащ „Дерматологично отделение“. Преди 18 години напуска болницата и се хвърля във водите на частния бизнес. „Можех да се пенсионирам като завеждащ отделение в Пета градска болница, много хора ми се чудеха защо напускам сигурната държавна работа и се захващам със собствена клиника, признава днес д-р Денкова. Рискът си заслужава. С брат й д-р Ильо Стоянов създават Aesthe clinic, която днес е водеща в разкрасителната медицина.

„Тогава на пазара имаше двама-трима лекари, които се занимаваха с естетична дерматология. Започнахме с моя брат и не съм си мислила, че нещата ще се получат. Не съм се борила за някакъв успех, приемах работата като предизвикателство, което ме провокира. Мисълта ми беше в тази посока и когато човек си визуализира нещата, те се получават.“

Успехът на Радина Денкова едва ли щеше да е пълен, ако не беше споделен със съпруга й Симеон. Любовта им е от студентските години и е пословична. Както казва тя с „него се разбираме много бързо, много добре и мислите ни винаги са в една посока“. Заедно са от 1986 или цели 37 години. Симеон няма нищо общо с професията на Радина, но има водеща роля в логистиката на клиниката на съпругата си. „Той е моето капаче, моята опора. Без него не мога да осъществя много неща“, споделя д-р Денкова. Има и още нещо. Рецептата на Радина и Симеон за толкова дълъг брак е, че могат да правят каквото си искат, но без да злоупотребяват със свободата си. Д-р Денкова откроява и много ценно качество в своя съпруг. Той просто я е оставил тя да бъде водещата фигура вкъщи що се отнася до ремонти, обзавеждане, готвене и изобщо бита.

Истинска динамика в живота и на двамата обаче внасят пътешествията. Радина и Симеон Денкови са посетили над 87 държави. Спомен за цял живот обаче ще остане миналогодишното им пътуване до Етиопия. „Прекарахме две седмици там. Това е изключително бедна страна, хората там са на ръба на изхранването си. Интересното е, че в северната част на страната населението е от ортодоксални християни като нас. Един от техните владетели е донесъл религията и ги е покръстил. 70 процента от населението на Северна Етиопия са християни“, разказва д-р Денкова като вещ екскурзовод.

И продължава с нескрито въодушевление да обяснява за каменните църкви там. Огромно впечатление й правят ритуалите, коренно различни от тези в нашите храмове. Изумена е от вярата на хората, които ходят пеша над 100 километра, за да се молят.

Съвсем различно е положението в южната част на Етиопия. Там Радина и съпругът й се срещат с изключително бедни племена. Присъстват на впечатляващ ритуал, който се изпълнява при съзряването на момчетата от племето и показва тяхната готовност да се оженят. Ритуалът е колкото странен, толкова и интересен. Всяко от момчетата трябва да прескочи десет бика, наредени един до друг, и да не падне. Близките му сестри и братовчедки пък се жертват за него, като се подлагат на бой с пръчки. Кървави рани прорязват телата на жените, но за тях това е подаръкът, който даряват на момчето в празника на неговото възмъжаване. Д-р Денкова е истински изумена, когато разбира, че до три дни след ритуала на момчето трябва да му бъде избрана жена. Ако това не стане, то няма право да се връща в селото една година. Намери ли си съпруга обаче, вече може да притежава и други жени, важното е да има достатъчно кози да си ги купи.

„Много интересна страна. Хората са хубави, с европейски лица, но с тъмни кожи“, обяснява видната дерматоложка и уточнява, че със съпруга й предпочитат местата далече от масовия туризъм. Така попадат на гости на семейство в Занзибар. „Бяха приготвили около 20 различни вида блюда, с които ни нагостиха. Както те ни бяха интересни на нас, така и ние предизвикахме любопитството им“, обяснява лекарката.

Д-р Денкова чистосърдечно отбелязва, че при пътешествията и е важна връзката с обикновените хора. Интересува се от живата им, работата, колко пари получават, какво ги вълнува. „Установили сме, че 80 процента от света живее по-зле от нас в България. Ние обаче не можем да оценим това. Отидете в Азия, там хората живеят между четири ламарини и спят на едно дюшече.“

Питам я къде й е харесало най-много. Отговорът е – във Виетнам. Семейство Денкови са пресекли страната от крайния Север до крайния Юг. Колумбия пък е останала в сърцата им от южноамериканските страни. Влагам в пътешествията си емоции. Затова пътувам – откровена е д-р Денкова. – В същото време искам да опитам местната храна – от ресторанти със звезди Мишлен до храна на улицата.“

В Тайван например се наслаждават на изключителна чистота и на най-хубавата улична храна. Там е хапвала от най-скъпото телешко месо кобе, до уникални френски еклери. Изумена е от бързината на влаковете в Тайван и дори твърди, че са по-скоростни от японските. Към Страната на изгряващото слънце обаче изпитва разнородни чувства. „Там всичко е много технологично, но хората са изключително странни. Те са много предпазливи и напрегнати. През деня работят като роботи, а вечер отвързват. Това не можа да ме грабне“, признава тя.

Покрай пътешествията д-р Денкова стигнала до извода, че в чужбина много повече уважават лекарите, отколкото у нас. Спомня си случка от времето, когато още работи в 5-а градска болница. С група приятелки отиват в италиански ресторант. Към компанията им се присъединяват италианци, сред които и собственикът на ресторанта. Започват да се представят и когато стигат до Радина, казват, че тя е „доктореса“. Ефектът е поразителен. Д-р Денкова е обгърната от изключително внимание само защото е лекар. „Усетих внимание не толкова към мен, към личността ми, а към професията“, с малко тъжна усмивка казва тя.

С много пътуванания е свързана и професията на Радина Денкова. Освен водещ специалист в естетичната дерматология тя е и треньор на лекари. До края на годината й предстоят пътувания по работа до Ливан, Йордания, Швейцария и Австрия.

Тя е член на Европейската академия по дерматология и венерология, на Асоциацията на свободнопрактикуващите дерматолози и на Българското дерматологично дружество. Специализирала е в Бон, Париж и Виена. Редовен гост е на световни форуми, представящи последните научни открития в използването на минимално инвазивни подмладяващи методи. Освен това е сертифициран международен тренер за неоперативно моделиране на лице с ботокса и филърите на Allergan. През последните години е един от водещите лектори и обучители в естетичната медицина у нас.

„Предизвикателство да излезеш от кутията“, така обяснява кариерата си д-р Денкова. Кулинарията, изкуството и семейството пък са опорните й точки извън клиниката. Споменаването на изкуството оживява д-р Денкова допълнително. „Много исках да стана архитект, дизайнът ми е на сърце. Не се реализирах там, но ми остана любовта към изкуството – признава тя. – Има няколко галерии, които посещавам. Когато имат изложби, ми се обаждат и понякога купувам картини. Голяма страст ми е.“

Последната картина, която си купува наскоро, е на покойния българския художник Иван Георгиев-Рембранда. Харесва съчетанието на цветовете в творбите му и това, че звучи много модерно и днес.

От изкуството разговорът ни прескача на темата за наследниците. Д-р Денкова има син и дъщеря. Синът й Калоян е тръгнал по нейните стъпки. Младият д-р Денков обаче е специализирал хирургия. Работи известно време във Военна болница като коремен хирург, след това се прехвърля в „Пирогов“, където е пластичен хирург. От няколко години има своя част в клиниката на майка си, където извайва тела.

Дъщерята на д-р Денкова се казва Цвета и живее във Виена. Завършила е маркетинг в Англия, след това прави магистратура в Австрия. Омъжва се за българин и имат дъщеричка, която носи името Рада и е повече от ясно, че е кръстена на баба си. Д-р Денкова има още една внучка от сина си, която носи името Симона на дядо си.

„Само момичета имаме. Хубаво е, много са сладки – с усмивка казва Радина. – Наскоро направихме пътешествие с всички деца и внуци. Бяхме наели катамаран и обикаляхме цяла седмица по островите на Гърция. Изкарахме чудесно и решихме да го превърнем в традиция.“

Д-р Денкова е отделила цял час за нашия обяд и е време да тръгва към клиниката. Питам накрая дали българката се грижи достатъчно за красотата си. Отговаря, че е забелязала две тенденции сред жените над 40-годишна възраст. Част от тях напълно отричат естетичните процедури. А в другата крайност са жените, които се пристрастяват и се разхождат с неестествени устни, бузи, обеми и лица без мимика.

„Смея да твърдя, че българките са жени, които имат изключително отношение към красотата. Те са едни от най-хубавите в Европа. Единственият проблем е, че представата за красота в определена част от обществото е малко по-изкривена. Пациентките ми споделят моята философия за красота, а тя е, че всичко, което правим, трябва да бъде естествено, елегантно, да се доближава до по-младото аз, без да е с прекалени обеми и набиващо се на очи корекции. Това не говори за стил и за класа“, обяснява дерматологът.

Точно такива стил и класа лъха от самата нея. Накря сърдечно стиска ръката ми за довиждане и се отправя към своя свят на красотата. Там я чака върволица от дами, които разчитат на професионализма й, за да запазят и надградят даденото им от природата. Дерматоложката напуска ресторанта с уверена походка, която излъчва самочувствието на реализирана жена, постигнала идеалния баланс между работа и удоволствия, които я зареждат в натовареното й всекидневие на топ лекар в естетичната медицина.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини