spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

 Радомир Чолаков: Петков и Василев дискредитираха понятието „съдебна реформа“

Избрано

Радомир Чолаков от коалицията ГЕРБ-СДС обясни на извънреден брифинг, че коалицията започва серия брифинги, в които ще бъдат представени отделни сектори от предизборната им програма и днес темата ще бъде „Съдебна реформа“.

Той допълни, че темата през последните години е била иззета от ДБ и ПП, които са я превърнали в лайтмотив на предизборните си послания, но противно на заявките си те доказаха, че не могат да направят съдебна реформа.

„Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа, е разрушаване на институции, кадруване и в крайна сметка създаване на „бухалки“, отбеляза Чолаков, като изтъкна, че ПП са дискредитирали самото понятие съдебна реформа, не на последно място с настояването си Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

„Истината е, че съдебната реформа е започнала много отдавна от ГЕРБ и тя не е спирала“, заяви той.

Росен Желязков отбеляза на свой ред, че темата за съдебната реформа е насочена към един цял управленски мандат.

„Нашата цел е да създадем бърз и ефективен процес – в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство“, заяви той и изтъкна, че силно подценен е, но пък се признава от европейските партньори фактът, че ГЕРБ е направила голяма конституционна промяна, гарантираща независимостта на съдебната власт.

„Ще работим много ясно по „брадясали въпроси“, като административно наказателното законодателство например, които трябва да гарантират независимостта на съда и спазване на човешките права и презумпцията за невинност“, заяви още Росен Желязков.

Радомир Чолаков добави, че се надява след изборите на 2 октомври ГЕРБ отново да започне да реализира своята концепция за европеизация на българското наказателно право и наказателен процес. Той даде пример с акцента върху наказанието „затвор“ в България и го сравни с превеса на наказанието „глоба“ в Европа. Глобата, в случай на прекрачване на закона, е много солидна и носи наказателна рестрикция както за нарушителя, така и за икономиката на страната, изтъкна Чолаков.

Евродепутатът Емил Радев изтъкна, че е крайно време да се приеме и процедурата за потребителска несъстоятелност. Той допълни, че е нужна и законодателна промяна при нарушенията на водачи, употребили алкохол и наркотици, тъй като сегашните наказания са ниски, а има случаи, при които дори се избягва наказателната отговорност на водачите-нарушители. Чолаков вметна, че може би трябва да се обсъди и карането на коли с десен волан.

Последни новини