- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Разбраха кой е сезонът, когато астероидът убива динозаврите

Удар на астероид край бреговете на Мексико преди около 66 милиона години предизвика опустошително наводнение на място в днешна Северна Дакота. Това се е случило през пролетта, сочи проучване.   Илюстрация: Joschua Knüppe

Преди около 66 милиона години астероид с ширина 10 километра се блъска в Земята и не след дълго всички динозаври, различни от птиците, както и много други видове на сушата и в морето, загиват. Учените не знаят точната година на удара, но сега изследователите казват, че са определили сезона на удара – случило се е през пролетта в Северното полукълбо.

Констатацията идва от нов анализ на костите на древни риби, погребани в място, наречено Танис в югозападна Северна Дакота, съобщават изследователите.

Определянето на сезона на въздействие може да помогне на изследователите да обяснят глобалния модел на оцеляване на птиците, дребните бозайници и други същества след удара. Например същества, които прекарват зимите в дупки под земята, биха се появили и са били активни по време на пролетта в Северното полукълбо, което ги прави особено уязвими. За разлика от това през есента в южното полукълбо тези същества вероятно щяха да се настанят за дълъг сезон на дрямка и може би са били по-защитени.

Палеонтологът по гръбначните животни Мелани Фриер по време на разкопки на вкаменелост на място в Северна Дакота       Снимка: Джаксън Лейбах

Открити през 2008 г., седиментите в Танис улавят наводняването на речно корито и други разрушения, случили се там непосредствено след удара Чиксулуб, който се случва на 3000 километра от брега на днешния мексикански полуостров Юкатан. Предишно шзследване също така предполага, че някои от вкаменените риби танис имат малки сферички – втвърдени топчета от разтопена и изпарена скала, които са били хвърлени към небето от удара на астероида и заседнали в хрилете им, което е силен знак, че рибите все още са били живи и са дишали, когато адът се е изсипал върху тях.

„Тези същества са загинали близо до момента, в който отломките са се спускали от небето“, казва Томас Холц-младши, палеонтолог от Университета в Мериленд.

Някои рибни кости имат характеристики, които могат да записват сезонни и годишни цикли на растеж – подобно на пръстените на растежа на дърветата. Тези характеристики обикновено включват дебела лента, означаваща енергичен растеж на костите, по-тънка лента, която характеризира бавен растеж и характеристика, наречена линия на спрян растеж, която може да означава зимно време или понякога периоди на глад или суша.

За да разберат сезона на астероидния удар, Мелани Фриер, палеонтолог по гръбначни животни от университета в Упсала – Швеция, и колегите му изследват челюстите и костните бодли от гръдните перки на три есетри. Най-външните слоеве на всичките шест анализирани кости показват бърз растеж, който все още не е достигнал пиковите темпове на растеж, наблюдавани през циклите на растеж от предходни години. Това означава, че последният сезон на растеж, регистриран в костите, все още не е достигнал своя летен пик по времето, когато тези риби умират.

Вкаменени рибни кости, открити в югозападната част на Северна Дакота предполагат, че астероидният удар, който сложи край на периода Креда, се е случил по време на растеж и обновяване в Северното полукълбо.

Равномерните линии на спрян растеж, записани в рибните кости, подсказва, че рибите не са страдали от суша или глад, когато са умрели.

Учените са категорични, че доказателствата за сезона, в който са измрели динозаврите, са достатъчно солидни. Ударът на астероида е превърнал сезона, свързан с растеж, цъфтеж и прераждане във време на истински ад, убил най-големите животни, живели някога на Земята.

Въпреки че са изминали повече от 66 милиона години, невероятно е, че можем да погледнем този ужасен ден и да разберем в кой сезон на годината се е случило това грандиозно събитие, на което може би човечеството дължи своето превъзходство сред останалите видове.

Превод специално за Филт.бг

Източник: ScienceNews

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -