- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Разбраха се: Росен Желязков е кандитатът на ГЕРБ и ПП за председател на парламента (ВИДЕО)


Двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се обединили около кандидатурата на Росен Желязков за председател на НС. От ПП-ДБ се очаква да представят своя кандидатура за председател на Комисията по правни въпроси.

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след приключване на политическите преговори между двете най-големи коалиции в парламента.

„След няколкодневни разговори двете коалиции имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-ото НС. Тя включва важните проектозакони, които – освен внесените от МС, ние заедно също ще изработим и ще станат част от общитени приоритети“, подчерта Атанасова.

„Изборът на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси се договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие, че парламентът работи повече от три месеца. Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, и който няма как да бъде скрепен с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в 49-ото НС”, допълни тя.

„Очакваме в сряда да бъде избран председател на НС, така че то да може да стартира редовна работа. Ще бъде предложен списъкът със законопроекти, който изготвихме, като програма на тази сесия на парламента. И, ако той работи успешно – след 3 месеца ще има възможност за ротация на председателя на НС и на Комисията по правни въпроси. В това отношение нямаше разногласия”, заяви от своя страна академик Николай Денков.

Той обаче беше категоричен, че е била обсъждана само законодателната програма, а не сформиране на кабинет. „Ние нямаме мандат за кабинет и сформирането на правителство е обект на разговори между лидерите на партиите, а не на ниво работни групи”, категоричен бе той.


Източник: Нова тв

- Реклама -

Последни новини