- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Раздадоха наградите „Златен век“

Избрано

Наградите „Златен век“ получиха културни творци и дейци в Деня на народните будители. На церемонията в галерия  „Средец“ присъстваха по-голяма част от наградените 39 личности от сферата на културата, науката и изкуството.

Събитието  започна с поздравителен адрес от името на министъра на културата проф. Велислав Минеков, прочетено от неговия съветник Светослав Трайков.

„За мен това е един от най-значимите и най-сплотяващи празници за народа ни, защото той ни припомня вдъхновението и устрема на нашите първи просветители, озарили пътя на познанието ни, завещали своята смелост, честност и дълбока любов към родината ни. Цял век е изминал, откак Денят на народните будители започва да се отбелязва официално. Оттогава до днес почитта към хората, пред които самият български народ се прекланя и канонизира като светци, се засилва с всяка изминала година“, се казва в поздравлението на министъра.

„Днешният ден е повод да сведем глави още веднъж пред имената на онези бележити българи, които през вековете са отдали живота си за съхраняване и утвърждаване на националната памет и традиции – книжовници като Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, изследователи на традициите като братя Миладинови и Марин Дринов, борци за национална независимост като Левски, Раковски и Ботев, изтъкнати представители на съвременната българска история и литература като Иван Вазов, Христо Г. Данов, проф. Васил Златарски, Симеон Радев и още стотици пазители на духовните ценности на нацията“, се казва още в адреса.

„Ето защо, на днешния празничен ден изказваме още веднъж огромната си благодарност на отдалите се на каузата да развиват българското училище и българското читалище; на дейците и творците на българската култура, на всеки един възпитател и учител в най-широкия смисъл на тази дума. Помним, че от работата Ви днес зависи развитието на нашите достойни личности в нашето утре – тези, които ще съхраняват светлината и идентичността ни в света на науката, културата, изкуството, духовността“, се посочва поздравителния адрес на проф. Велислав Минеков. Министърът е извън страната, тъй като е сред участниците в 17-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА в Йерусалим и Тел Авив.

Наградите „Златен век“ бяха връчвани от двамата заместник-министри на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов, както и от началника на кабинета на министъра доц. Борис Данаилов.

Със „Златен век – огърлие“ се удостояват Анжел Вагенщайн – писател, сценарист и общественик. създал сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни, автор на седем книги, на пиеси за възрастни и деца, проф. Михаил Неделчев – български учен, литературен историк и теоретик, литературен критик, културолог, есеист и публицист, общественик и политик, проф. Пламен Джуров – композитор, диригент и общественик, дългогодишен професор по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, над 30 години диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев – режисьори и театрални педагог, основатели на театрална работилница „Сфумато“, проф. Пламен Марков – режисьор и театрален педагог, дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, проф. Казимир Попконстантинов – учен, историк, археолог и епиграф, проф. Иван Славов – скулптор, дългогодишен преподавател в Национална художествена академия, проф. Людмил Ангелов – пианист, носител на множество престижни отличия, проф. Наташа Япова – музиколог, дългогодишен преподавател по история на музиката в Национална музикална академия, автор на книги, студии и статии, Иля Велчев – поет, писател, сценарист и кинорежисьор, Петър Анастасов – поет, журналист и издател,  Александър Морфов – театрален режисьор и актьор, Иван Нинов – български художник-график, Екатерина Клайн – преводач от немски език на художествена, техническа и медицинска литература, и доц. Никола Добрев – общественик, допринесъл за издигането на българската култура в Пловдив и региона.
Със „Златен век – звезда“ се удостояват Димитър Станчев – оперен певец, доц. Александър Пешев – изпълнителен директор на фондация „Проф. Влади Симеонов“, инициатор на възстановяването на филхармония „Пионер“, проф.  Емануел Мутафов – византолог, преводач, професор по средновековно и възрожденско изкуство, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН, доц. Христо Попов – историк и археолог, директор на Националния археологически институт с музей – БАН, Елена Великова – изкуствовед, директор на Художествената галерия в Русе, Лилия Рачева-Стратиева – преводач на художествена литература от полски език, Румен Стоянов – преводач, поет, есеист, белетрист, Чавдар Чанов – хореограф, Копринка Червенкова – журналист и театровед, проф. Росица Пръвчева-Дюлгерова – преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“и в НБУ, и проф. Пенко Господинов – театрален и киноактьор.

Със „Златен век – печат на Симеон Велики“ (златен) се удостояват Емилия Велинова – директор на Общинския исторически музей  в Брезник, Светозар Казанджиев – писател и журналист, автор на книги, есета, антологии, албуми, посветени на Родопите, проф. Елизабет Шоре – учен-славист и българист, професор в университета „Алберт Лудвиг“.

Със „Златен век – печат на Симеон Велики“ (сребърен) се удостояват Мария Жлябинкова – секретар на Народното читалище „Христо Ботев-1898“ в град Рила, Бойко Неделчев – директор на Националното училище за танцово изкуство – София, Стоянка Тенова-Илчовска – директор на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, Мариела Папазова – директор на Националната гимназия за древни езици и култури, Александър Дойчинов – директор на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен, Захаринка Куцева – дългогодишен преподавател по български език и литература и по история на изкуството в Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян

Грамота за принос в развитието на българската култура получават Димитър Стайков-Деметриус – лекар и художник,  Мартин Иванов – пианист, и Силвия Генова – актриса.

Източник: БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини