- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Раздвоение между Тръмп и Десантис след изборите

Избрано

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Републиканската партия в САЩ върви към разделение между най-популярните си лица Доналд Тръмп и Рон Десантис. Прогнозираната голяма победа на междинните избори се оказва сравнително малка с овладяване долната камара на Конгреса, докато контролът върху сената изглежда ще се реши от балотаж в щата Джорджия на 6 декември.

Неочакваният баланс при вота – дошъл от изненадващо приличното представяне на демократите – провокира дебати сред републиканците кой трябва да бъде техен кандидат за президент през 2024 г. Тръмп и преизбраният с огромна разлика (60-40%) за губернатор на Флорида Десантис очевидно няма как да станат тандем. Бившият президент обеща да обяви голяма новина на 15 ноември, като всички очакват окончателно потвърждение, че ще се пробва за трети път след победата през 2016 и загубата от Джо Байдън през 2020 г.

Тръмп несъмнено вижда в лицето на 44-годишния Десантис главен конкурент за президентска номинация на партията и напоследък подхвърля иронични закачки към новата политическа звезда. В деня на междинните избори 76-годишният милиардер заяви, че е гласувал за губернатора, но ако Десантис реши да играе за президент, ще бъде третиран като всички останали опоненти, тоест враждебно. Самият Десантис не отговаря на шеговитите или сериозните подхвърляния, нито дали планира да се бори за държавен глава.

Веднага след приключване на изборния ден и първите резултати, анализатори и коментатори от двата политически спектъра повдигнаха въпроса доколко влиятелен е Тръмп, след като някои подкрепени от него кандидати за конгресмени и губернатори претърпяха загуби. Като контрапункт се изтъква помитащият успех на Десантис, който превърна Флорида от най-разделения 50-50 между двете партии щат в истинска републиканска крепост.

Към успеха във Флорида и към интригата е включван роденият в Маями 51-годишен Марко Рубио, сенатор от 2011 година и сега преизбран убедително. Рубио беше конкурент на Тръмп за президентски кандидат през 2016, но загуби първичните избори, застана зад милиардера и го подкрепя до ден днешен. Ситуацията може да се обърне при вариант за кандидатска двойка Десантис – Рубио. Най-нова анкета сочи, че жителите на Флорида са разделени по 50%, ако трябва да изберат между Тръмп и Десантис.

Демократическата партия и симпатизиращите й медии с удоволствие повдигат темата за нарушения ореол на Тръмп. Бившият говорител на Белия дом от администрацията на Байдън, а сега отново журналист – Джен Псаки, написа в социална мрежа: „Демократите имаме проблем с Флорида, но Републиканците имат проблем с Тръмп“. Бившият президент отговаря, че това е опит за неглижиране на иначе добрите резултати на републиканците. По-тревожно за него е, че най-влиятелни републикански медии като гигантът „Фокс“ и вестник „Ню Йорк Поуст“ подемат темата. „Поуст“ излиза с челна страница, на която в игра на думи Десантис е определен като Бъдещето.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини