- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Разследват смъртта на родилка и бебето ѝ от Луковит

Прокуратурата в Плевен е образувала досъдебно производство трагедията, случила се дни след изписването на 23-годишната жена от болницата.

Припомняме, че на 26 януари родилката е приета в болницата в Бяла Слатина, където ражда момиченце. Според близките ѝ нещо се е объркало още при самото раждане. Бебето умира на 5 февруари, а майката на 9 февруари в Университетската болница в Плевен.

Роднините разказват, че в първите дни след раждането всичко е било наред. След това обаче бебето отказва да се храни, поради което го откарват в спешния център в Червен бряг. На другия ден момиченцето се влошава. Семейството отива в спешния център в Луковит, където чакат оборудвана линейка от Ловеч. Бебето обаче така и не стига до болницата, а почива пред майката в линейката. Извършената аутопсия показва бронхиолит.

След смъртта на детето още същата вечер се влошава и майката. Тя вдига температура. В спешния център в Луковит ѝ поставят инжекция. След още няколко дни родилката се връща в болницата в Бяла Слатина, където започват спешна реанимация, стабилизират младата жена и я насочват към Плевен.

Майката на починалата родилка твърди, че лекарите в Бяла Слатина са изпаднали в паника.

От своя страна д-р Йордан Икономов, АГ отделението на МБАЛ-Бяла Слатина, изрази увереност, че няма забравена плацента в родилката.

Линейката обаче часове наред не може да стигне до отделение в Плевен, което да приеме болната. Първоначалната уговорка по телефона за настаняване в частна клиника в Плевен отпада заради липсата на родилно отделение там. Придружаващият лекар опитва директен прием в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница. Жената е приета там, но по каналния ред – през спешно-приемното отделение. Въпреки извършената през нощта операция, на сутринта тя почива.

От Университетската болница в Плевен увериха, че е направено всичко възможно, но предполагат, че е настъпило отравяне на организма.

 

- Реклама -

Последни новини