- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ранени руски войници са връщани обратно на фронта без лекарска комисия

Ранените в Украйна руски военнослужещи се връщат на фронта, без решение на военномедицинската комисия, съобщава „Агенция“, като цитира изпълнителния секретар на Съюза на комитетите на войнишките майки Валентина Мелникова.

Мелникова разказва за няколко случая. По думите й двама военнослужещи, които са били лекувани в продължение на два месеца след тежки белодробни травми, са били уведомени от командирите си, че ще бъдат изпратени в зоната на военните действия, без да преминат през комисията. Същото се е случило и с няколко други войници, които били ранени в крайниците от шрапнели. След отстраняването на оловото хората били върнати на фронта.

В Украйна са пращани и хора след лечение на язва, както и такива, прекарали инфаркт и инсулт преди началото на войната.

Както обяснява „Агенция“, военномедицинската комисия е тази, която определя категориите на годност на военнослужещите и трябва да вземе решение „след приключване на лечението в болнични условия“. Според Мелникова има „неприемлив брой случаи, в които ранени военнослужещи се изпращат на фронта без комисия“. Адвокати определят тези действия като незаконни.

На 10 януари членът на Съвета по правата на човека Олга Демичева говори за оплакванията на лекари, че недоизлекувани войници се връщат на фронтовата линия без подходяща рехабилитация.

„В резултат на това лечението, което са получили, просто се губи и вместо здрави хора може да се появят инвалиди“, каза Демичева.

В началото на годината абсурдът стана пълен, след като Готвача на Путин Евгений Пригожин обяви, че загубата на крайници не е причина войниците да се върнат у дома и че и за слепите може да се намери работа на фронта.

- Реклама -

Последни новини