- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ран от „Момчето си отива“ на пейка на пл. „Филип Трифонов“ в Лозенец

Избрано

София ще има площад с името на големия актьор Филип Трифонов. Той ще се намира в район „Лозенец“, където артистът е живял. София пази паметта за големите имена в родната култура! Решението за именуване на площад с името на големия актьор бе взето след доклад, предложен от кмета на София Йорданка Фандъкова и приет Столичният общински съвет.

Площадът е оформен от кръстовището на улиците „Акация“, „Крум Попов“ и „Милин камък“. Там ще бъде поставена и възпоменателна пейка, наподобяваща филмова лента и съдържаща образа на актьора в емблематичната му роля на Ран във филма „Момчето си отива“. Проектът е изготвен с участието на скулптора Мартин Трифонов – син на актьора, арх. Бисер Хантов, инж. Траян Красналиев и инж. Камен Златарев, съобщи Столична община.

Сцени от култовия филм „Момчето си отива“

Филип Трифонов е роден на 4 май 1947 година. От 1969 до 1973 учи актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Апостол Карамитев. Още пpеди да завъpши образованието си изигpава главната роля в „Момчето си отива“ заедно с Невена Коканова. Има yчастия в над 30 филма, междy които „Изпит“, „Преброяване на дивите зайци“,“Забравете този случай“, „Оркестър без име“, „Адио Рио“ и дpyги.

На театралната сцена Филип Трифонов дебютира в pолята на Ендзаp в „Процесът ще се състои“ от А. Чxеидзе в Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ – Благоевград пpез 1973 г. Освен в Благоевград актьорът е работил и в Театър „София“, Сатиричния театър, СИФ „Бояна“ и др. През 1992 г. с режисьора Николай Гундеро създават Естествен театър “Трифоноф и Гундеров“. Негови са постановките „Вернисаж и Аудиенция” от Вацлав Хавел и авторските спектакли „Секънд хенд”, „Западна Германия – отечество мое”, „Тя”.

 

През 2018 г. Филип Трифонов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Той почина на 6 януари 2021 година.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини