- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ратко Младич бере душа в болница в Хага

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който излежава доживотна присъда за военни престъпления в Хага, е бил хоспитализиран в „лошо здравословно състояние”, каза синът му пред АФП.

В кратко телефонно интервю Дарко Младич потвърди изявленията си пред местната преса, че бившият генерал е хоспитализиран от седмица.

Ратко Младич първо бил в цивилна болница в Хага, а от четвъртък е в болницата на затвора на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали (МОМНТ). „Той е в лошо здравословно състояние. Екип от сръбски лекари е готов да отиде и да го види, но все още не знаем дали ще им бъде позволено. Ще поискаме разрешение той да бъде прегледан”,  каза синът му.

От МОМНТ посочиха, че не могат да коментират здравословното състояние на задържаните, тъй като тази информация е поверителна. През юни 2021 г. МОМНТ потвърди доживотна присъда срещу Младич за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна през 1992-1995 г. Той беше признат за виновен в геноцид за ролята си в клането в Сребреница през 1995 г. на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили.

Дарко Младич каза пред сръбски и босненски медии, че баща му страда от пневмония, задържане на течност в белите дробове и сърдечна недостатъчност. По думите му здравето на баща му се е влошило драматично от май насам.

Ратко Младич в миналото е претърпял няколко инсулта, които са причинили увреждане на нервната му система, според руски медицински експерти, цитирани от неговата защита по време на процеса през 2016 г. Точната му възраст не е утвърдена със сигурност – той е на 79 или 80 години и твърди, че е роден на 12 март 1943 г., отбелязва АФП.

Източник: Нова тв

- Реклама -

Последни новини