14 C
София
събота, 25 май 2024 г.
Категории:

Рашков пред вътрешната комисия: Няма конкретни обвинения срещу Борисов

По отношение на тази къща (Барселона гейт) там най-вероятно се касае за схема за пране на пари. И за голямо съжаление там се споменава името на бившия министър-председател Борисов. В тази връзка – обвинения конкретни няма, това е, което пише там и това ви казвам и аз, каза Бойко Рашков пред вътрешната комисия.

Същата теза застъпи снощи и премиерът Кирил Петков, който огласи пред бТВ, че е чел тази справка: „Докладът на испанските власти не уличава директно Борисов, но има негови снимки“, коментира Петков документа, който е изпратен до българското МВР. „Посочени са потенциални свързаности, но не го посочват директно Борисов, уточни още Петков и допълни: Парите за къщата са дошли от България през български политици“. „Испанските и американските власти ни изпращат информация, но нашите служби не правят нищо. В доклада на испанските власти, който аз видях, имаше снимки на г-н Борисов, които са сложени като потенциална свързаност, каза още министър-председателят по случая с Барселонагейт.

Преди две седмици вътрешният министър Бойко Рашков не каза какво ще правят българските служби след като са получили сигнала от испанските си колеги. „Доста са нещата, които са изпратени със снимков материал и със заключение според тях, че по отношение на тази къща там най-вероятно се касае за схема за пране на пари. И за голямо съжаление там се споменава името на бившия министър-председател Борисов. В тази връзка – обвинения конкретни няма, това е, което пише там и това ви казвам и аз“, коментира Рашков пред медиите след заседанието на вътрешната комисия.

Испанските власти разследваха покупка на луксозна къща в Барселона. Миналата година от българската спецпрокуратура обявиха, че също са проверили случая, като в рамките на проверката е бил разпитан и бившият премиер.

За къщата в Барселона, в която до миналото лято живееше бившата манекенка Борислава Йовчева, разказа в свое разследване испанският вестник „Ел Периодико“ през 2020 г. В публикацията е споменат и Бойко Борисов, по онова време премиер на България.

Две години по-късно МВР получава папка с данни за разследването на испанските служби, но развитие по случая няма.

„Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена около нейното име, дори нейният баща, лицето, с което е сключила някакъв брак и други лица. Всичко това е отразено в детайли и е направен извод, че има данни за извършено престъпление „пране на пари“, посочи вътрешният министър Бойко Рашков.

На въпрос дали в разследването се посочва името на Бойко Борисов, силовият министър отговори: „Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския премиер Борисов в пране на пари. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали.“

За собственик на луксозния имот преди време се обяви бизнесменът Александър Чаушев. Испанските служби са проверили произхода на 5-те млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за бельо.

След като „Ел Периодико“ осветява къщата в Барселона, настъпват промени. „Тези лица, които са обитавали там, са се оттеглили. Има насоки къде се намират, особено Йовчева, но предстои да се изясняват. Много е странно придобиването ѝ. За да се затрудни изясняването на този въпрос, се създават „изкуствено“ едно след друго събития, така че тези събития да затрудняват изясняваето на истината и произхода на средствата“, обясни Рашков.

Работата по случая продължава и от страна на българските служби. Какви са резултатите обаче, не е ясно до този момент.

Източник: Епицентър

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img