- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Реакции след днешното решение на парламента: От Осанна до Разпни го

Избрано

Христо Иванов и Мустафа Карадайъ обсъждат проекторешението за приемане на френското предложение

Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на Френското предложение за присъединяване на Северна Македония в Европейския съюз. Това написа сваленият с вот на недоверие бивш премиер Кирил Петков в Twitter. Би било мъжко Кирил Петков да подаде оставка, но там има само една жена с панталон – другите не са мъже, заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, въпреки че премиерът вече дефакто е в оставка.

След 4 часа дебати днес Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за Република Северна Македония.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи приемането на т. нар. френско предложение като постижение за българската дипломация. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов се похвали, че от партията му са се оказали прави за предателството на българския интерес от страна на премиера в оставка Кирил Петков.

Това са част от противоречивите реакции на дадената от парламента зелена светлина за свалянето на българското вето и започване на преговори за членство от страна на Северна Македония.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък обвини правителството в саботаж на преговорния процес по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка.

Той определи правителството в оставка като „функция на задкулисието“ и припомни, че веднага след гласуването на вота на недоверие към кабинета, от ДПС са внесли своето проекторешение, което бе отхвърлено в пленарната зала и на заседанието на външната комисия.

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов триумфално обяви, че от четири месеца партията му отправя публични предупреждения, че Кирил Петков нарушава коалиционното споразумение. Действително, от ИТН много пъти чертаеха своята всеизвестна червена линия и се обявяваха против свалянето на ветото.

„Делян Пеевски, до него Христо Иванов, до него Бойко Борисов, а до него Кирил Петков – заедно гласуваха нещо, което е национално предателство спрямо интересите на страната. Имаме си нова коалиция!“, обяви той.

Със свой пост и Слави Трифонов изля гнева си:

„Току-що „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега – имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера, за Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът „ГЕРБ и ДПС“ трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България.“

Костадин Костадинов от „Възраждане“ изригна в профила си срещу решението на парламента и поиска властта.

Явно днес е ден за предателства. Един депутат предаде „Възраждане“, 170 други предатели предадоха България и току-що вдигнаха ветото над Македония. За пореден път ясно се очерта изборът, пред който е поставена нашата страна – или Възраждане ще управлява България, или България ще бъде доунищожена от националните предатели.“

Снимка: Владимир Шоков/БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини