- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Режисьорите на ужаса

„Бог да благослови Съединените щати на Дик Чейни“, възкликва оръжеен търговец във филма по реални събития War Dogs. Грешката е вярна – държавата на вицепрезидента, не на Джордж У. Буш, и това прави въпросната реплика паметна.

Чейни е мечта за военната индустрия и лице на идеология, обвинявана за поредицата военни интервенции на САЩ в Близкия изток и други конфликтни точки през последните десетилетия. Легендарният политик е само връх на айсберга, отдолу са безчет. Официално ги наричат неоконсерватори, а на жаргон – подстрекатели или ястреби.

Лобито на войнолюбците е дълбоко вкоренено в американската политическа система и по традиция избягва прожекторите. Окупира подножието, задкулисието на властта. Доставя служители, експерти и съветници в администрацията на президента, в департаментите по отбрана и национална сигурност, сътрудници на конгресмени и сенатори.

След войната в Ирак – мотивирана с така и неоткрити оръжия за масово поразяване – мнозина авторитети се втурнаха да пишат некролога на неоконсерватизма. Бързо стана ясно, че милитаристите дори не са се засрамили, само подготвят поредна офанзива. Сега виждаме ескалацията около Украйна.

Новите (новоизлюпените) консерватори възникват като ироничен термин за демократи либерали, преминали от другата страна на барикадата към консервативните републиканци. Този процес се развива през 70-те години с разочарованието от ляворадикалните движения.

Във вътрешната политика държат на традициите, религията, авторитета, свободния пазар и произтичащото социално неравенство. Специалната им роля е международна – агресия срещу комунизма с цел износ на демокрация, но често се ограничава до налагане на проамерикански диктатури.

Тулси Габард, бивш член на Конгреса и конкурент на Джо Байдън за кандидат-президент на Демократическата партия, отправи остра критика към държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан: „За беда в Белия дом има подстрекатели и хора като Джейк Съливан и Тони Блинкен (на снимката долу), с участие като архитекти на войни за смяна на режими в Ирак, в Либия, в Сирия, които влияят върху решенията. Те трупат напрежение, ескалират го и само ще ни поведат по много опасен път. Демократи, републиканци, мейнстрийм медии, елитът на Вашингтон – те са в джоба на военноиндустриалния комплекс. Когато гледат към Украйна, виждат долари и начин да забогатеят“.

След времето на вездесъщия Хенри Кисинджър неоконсерваторите овладяват сигурността и външната политика на САЩ. Имат силно влияние при президентите Рейгън, Буш-старши и Буш-младши, дори при демократите Клинтън, Обама и Байдън. Единствен външният за Вашингтон Доналд Тръмп поведе битка с тях и постигна победи като мирните споразумения между Израел и Арабския свят, но загуби войната… Засега.

Метаморфозата на Дарт Вейдър

Ястребите са едновременно укорявани и несменяеми при всяка власт. Доказателство видяхме на 6 януари, при появата на 81-годишния Чейни за годишнината от щурма на Конгреса. Дик и 55-годишната му дъщеря, конгресмен Лиз Чейни, бяха единствените присъстващи републиканци.

Ветеранът предизвика стълпотворение от демократи, желаещи да се здрависат и снимат. Същите „почитатели“ десетилетия сравняваха Чейни с Дарт Вейдър, обвиняваха го за злополучната „Война срещу терора“, изтезания на военнопленници, изкривяване на мисията в Афганистан до прескъп строеж на нова държава, манипулации за войната в Ирак, плачевни резултати в Либия, Сирия и т.н.

Механизмът на машината

В могъщия „Клуб по интереси“ освен политици, администрация и съветници влизат оръжейни производители и търговци, лобисти, неправителствени центрове за проучвания и анализ, симпатизиращи журналисти/медии.

Огромната маса от настоящи и бивши дипломати, военни, чиновници, експерти е постоянен източник на кадри за държавната администрация. Когато бъдат освободени от публичен пост, получават тих пристан в частния сектор – институт, мозъчен тръст (тинк-танк), изследователски център. За пионер може да се приеме American Enterprise Institute, който след загубените избори през 1976 приютява много републиканци, сетне се развива като семеен тинк-танк на Чейни.

Въпросните НПО са щедро финансирани от държавата и корпорации в отбранителната (военната) индустрия. Срещу своите анализи водещите 50 експертни и консултантски центрове получават над милиард долара годишно от правителството и частния сектор. Най-ухажвани са RAND Corporation – подкрепяща отслабването на Русия чрез всякаква подкрепа за Украйна, опозициите в Беларус, Кавказ и Централна Азия, следват Centre for a New American Century и лобиращата за НАТО The Atlantic Council.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ заключи, че тинк-танковете са развили бизнес модел за продажба на политическо влияние. Вероятно по съвет отгоре, вече започват партньорства с дигитални гиганти като Фейсбук за „защита на демокрацията“. При годишни разходи от стотици милиарди и астрономически приходи военната индустрия няма да чака пасивно.

Нова студена война

Парадоксално, САЩ и НАТО не успяват да убедят самите украинци, че всеки момент предстои инвазия. Докато получават оръжие, в Киев дипломатично изтъкват различна интерпретация на факти, но външният министър Дмитро Кулеба направо призова населението да игнорира апокалиптичните прогнози.

Чуваме внушения, но липсват разумни аргументи защо Русия ще иска нахлуване в Украйна. Путин многократно декларира, че няма интерес от конфликт. Дори ограничен сблъсък ще докара тежки икономически санкции и ще провали газовия износ към Европа, в който Русия инвестира стотици милиарди долари. ЕС също няма интерес, защото внася 90% от природния газ и над 40% от него е руски.

ЕС е най-големият търговски партньор на Русия – около 40% от руската търговия. Отделно страната ще бъде отрязана от глобалната финансова система, където извършва финансови трансакции за над 40 милиарда на ден.

Ако западната геополитика цели отслабване на Русия и надпревара само с Китай, се случва обратното. Натискът тласка двата източни гиганта към всеобхватно сътрудничество. Форсирането на два мегалагера започна от американската ядрена сделка с Австралия. Подкрепата на Китай за руските изисквания към НАТО има своята тежест в процеса на дипломация.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -