spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Рекорден брой молби за убежище в Кипър заради засиления мигрантски поток

Избрано

Заради засиления мигрантски поток в Кипър 2022 година вече е рекордна по брой подадени молби за търсене на убежище и депортирани незаконни мигранти. Кипърските власти концентрират усилията си за връщане на влезлите нелегално в страната, за да облекчат натиска върху приемните бежански центрове и системата за социални грижи.

До края на юли в Кипър са подадени над 13 800 молби за убежище, което е почти двойно повече в сравнение със същия период на миналата година. Броят на заявленията през първите седем месеца на тази година е с близо 500 повече, отколкото за цялата 2021 г.

Най-много търсещи убежище – почти 2300, са граждани на Конго, следвани от пристигналите от Нигерия. Сирия, която бе първа през миналата година, вече е на трета позиция.

Връщанията на незаконни мигранти също се увеличиха рязко тази година, съобщиха от Вътрешното министерство.

До 20 август почти 3700 чужденци, търсещи убежище, са били депортирани или върнати в страните им доброволно, по данни на полицията. Това е с 60% повече в сравнение с цялата минала година и 8 пъти повече спрямо 2019 г.

Кипърските власти прилагат план за насърчаване на доброволното връщане на граждани на трети страни, посочиха от Вътрешното министерство. На съгласилите се да напуснат Кипър се изплаща еднократна сума от 1000 до 2000 евро.

Последни новини