spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 5 октомври 2022 г.
5.2 C
София
Категории:

Рекорден скок на цената на газа в Европа

Избрано

 

Цените на природния газ на европейския пазар започнаха новата седмица със скок над 2800 долара за хиляда кубически метра за първи път от март, според данни от лондонската борса ICE.

Така (според индекса на най-големия европейски хъб TTF) се търгуваха за 2766,5 долара, като добавиха 9% към прогнозната цена от предишния търговски ден (2538,8 долара). До 9:16 ч. те вече бяха поскъпнали с 12,7% до 2862 долара.

Вечерта на 19 август „Газпром“ обяви, че газопроводът „Северен поток“ ще бъде спрян за три дни (от 31 август до 2 септември) за планирана профилактика на единствения работещ газопомпен агрегат в компресорната станция „Портовая“. На този фон фючърсите скочиха с почти 8% и преминаха границата от 2700 долара.

Миналата година европейският пазар се сблъска със срив на цените на газа. Експертите обясняват това с ограниченото предлагане от страна на основните доставчици, ниските нива на капацитета за подземно съхранение и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Освен това износът на руски газ намаля значително след началото на войната в Украйна: доставките по „Северен поток“ и по украинската газопреносна система намаляха значително, а доставките по газопровода „Ямал-Европа“ бяха напълно преустановени. Сега Европа е подложена на непрекъснат натиск поради продължаващото напрежение с руския износ. Ситуацията се влияе и от горещата вълна в региона, която намалява производството на електроенергия от алтернативни източници.

Източник: Нова тв

Последни новини