- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Рекордна инфлация във Великобритания за последните 10 години

Избрано

Във Великобритания нивото на инфлация достигна най-високите си показатели за последните десет години, като цените във всички сектори на британската икономика се увеличават и най-вече тези на горивата и енергията. 

От националната статистика съобщиха, че разходите за живот са се увеличили с 4,2% през октомври в сравнение с 3,1% през септември, което е най-високият процент за последните 10 години.

В основата на това са покачващите се цени на горивата и енергията.

Този процент е много по-висок от прогнозите на икономистите и се засилва натиска върху Английската централна банка да вземе мерки.

Главният икономист на Националната статистическа служба Грант Фицнър е цитиран тази сутрин от медиите да казва, че разходите нарастват от увеличението на енергийните сметки на домакинствата след повдигането на определения от правителството таван, покачването на цените на автомобилите втора употреба и на горивата, по-високите цени в ресторантите и хотелите, както и за транспорт, образование и дрехи.

Разходите за стоки, произведени във фабриките и цените на суровините също са се повишили съществено, допълва експертът.

Коментарът на Грант Фицнър е предупреждение, че няма признаци на намаляване на темпото на увеличение на цените, а това ще се отрази и на снабдителната верига, която вече бе засегната от недостига на работна ръка.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини