26.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.
Категории:

Ричард Алибегов: Възмутително е да ни изкарват лъжци

През декември 2020 г. започна изплащане на помощи в размер на 20% от оборота за бизнеси, преустановили или ограничили дейнсотта си заради пандемията. Миналия месец НАП са започнали да изпращат покани за възстановяване на суми, заедно с лихвите.

От бизнеса смятат, че помощите са по-скоро кредит, а от приходната агенция поясниха, че техните действия са плод на непредставени отчети за употреба на средствата от страна на 66 фирми. Разходите няма да бъдат верифицирани, а средствата ще трябва да бъдат възстановени.

„Интересното е, че само фаза 2 остава непроверена от НАП. Възмутително е ако НАП е
изплатила повече пари поради своя грешка, начинът е доброволно плащане от страна на фирмите, в никакъв случай не трябва да се начисляват лихви. Не е коректно да се мисли, че сме излъгали държавата. Казусът е крайно неприятен“, сподели председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Според него всички фирми, получили средства, трябва да представят отчет как са изразходени. „Възмути ме това, че НАП извършва проверка. Изпратихме им всички документи, които обаче агенцията вече имаше. Близо 60 дни те проверяваха информацията, след това допустимите бяха одобрени. Фирмите, които не са изпратили отчет, най-вероятно са във фаза 4, защото, за да се стигне дотук, трябва да са преминати другите фази“, обясни той. И допълни, че във фаза 2 е било необходимо
само съгласие за проверка на оборота.

 

Източник: Нова

кадър: Нова

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини