spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Риши Сунак се включва в недпреварата за лидер на британските консерватори

Избрано

Във Великобритания бившият финансов министър Риши Сунак официално се кандидатира за надпреварата за нов лидер на Консервативната партия и следващ премиер на страната. 

Риши Сунак е най-високопоставената фигура сред торите, които досега се включиха в надпреварата. Той посочи, че иска да възстанови доверието, да съживи икономиката и да обединени страната.

Сунак незабавно бе подкрепен от няколко висши фигури, сред които бившия председател на партията Оливър Даудън, който се оттегли миналия месец, поемайки отговорност за провала на извънредните избори.

Оставката на Риши Сунак в кабинета на Борис Джонсън във вторник постави началото на масово напускане на други членове на правителството, което в крайна сметка принуди премиера да подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но той ще остане на поста си начело на правителството до избора на негов наследник.

Още двама души до сега официално са заявили участие. Това е председателят на парламентарната комисия за външни рабони Том Тугендхат и върховния прокурор Сюела Брейвърман. Бившият здравен министър Джеръми Хънт, министърът на отбраната Бен Уолъс и подалият също във вторник оставка здравен министър Саджид Джавид заявиха, че обмислят да сторят същото. Бившият заместник-министър за Брекзит Стив Бейкър бе обявил планове да се кандидатира, но ги оттегли като заяви, че ще подкрепи Сюела Брейвърман.

Графикът за избор на нов лидер ще бъде потвърден следващата седмица и се очаква Обединеното кралство да има нов премиер до септември. Надпреварата е широко отворена както никога и се очаква да има рекорден брой кандидати, като за момента няма отявлен фаворит.

Последни новини