spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Ройтерс: „Газпром“ не може да гарантира доставките си на газ за Европа поради „форсмажор“

Избрано

Руският енергиен гигант „Газпром“ е казал на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставките на газ поради „извънредни“ обстоятелства, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки писмо на енергийния гигант.

В писмо от 14 юли руският държавен газов монополист е посочил на своите клиенти, че със задна дата обявява „форсмажорни“ (извънредни) обстоятелства за доставките. Новината е факт в момент, когато ключовият тръбопровод „Северен поток 1“, доставящ руски газ до Европа и по-специално до Германия, се намира в 10-дневна годишна поддръжка, която на теория трябва да приключи на 21-ви юли.

Писмото засилва опасенията в Европа, че Москва може да не пусне отново този важен газопровод в края на този период в отговор на санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ в Украйна. Това от своя страна рискува да усили енергийната криза на стария континент, рискувайки да провокира икономическа рецесия в региона.

Известен като клауза за „непреодолима сила“, този „форсмажор“ е стандарт в бизнес договорите и дефинира екстремни обстоятелства, които освобождават една от страните от нейните правни задължения. Декларацията обаче не означава непременно, че „Газпром“ ще спре доставките, а по-скоро, че не трябва да носи отговорност, ако не изпълни договорните условия, посочва Ройтерс.

На този етап от „Газпром“ не коментират информацията на Ройтерс за писмото на газовият гигант.

От няколко месеца доставките на руски газ намаляват по основните маршрути, включително през Украйна и Беларус, както и през газопровода „Северен поток 1“ под Балтийско море.

Ройтерс цитира търговски източник, пожелал анонимност, да посочва, че клаузата за „непреодолима сила“ засяга именно доставките през „Северен поток 1“.

Северен поток 1

„Това звучи като първи намек, че доставките на газ през „Северен поток 1“ вероятно няма да бъдат възобновени след края на 10-дневната поддръжка“, коментира Ханс ван Клийф, старши енергиен икономист в ABN Amro. „В зависимост от това какви „извънредни“ обстоятелства имате предвид, за да обявите форсмажор и дали тези въпроси са технически или по-политически, това може да означава следващата стъпка в ескалацията между Русия и Европа, и в частност Германия“, добави той.

Най-големият вносител на руски газ в Германия „Юнипер“ (Uniper) беше сред клиентите, които казаха, че са получили писмото на „Газпром“ и че официално са отхвърлили иска като неоснователен.

Най-големият производител на електроенергия в Германия и вносител на руски газ RWE също заяви, че е получил известие за договорната клауза за „непреодолима сила“.

„Моля, разберете, че не можем да коментираме подробности или правното ни становище“, казаха от компанията.

Газпром намали капацитета на „Северен поток 1“ до едва 40% на 14 юни, датата, която „Газпром“ посочва в писмото до своите клиенти, че ще бъде началото на форсмажорните обстоятелства. „Газпром“ обвинява за това санкциите, позовавайки се на забавянето на връщането на газова турбина от поддръжка в Канада от доставчика на оборудване Siemens Energy.

На 17 юли Канада изпрати турбината за тръбопровода в Германия със самолет след приключване на ремонтните дейности, съобщи в понеделник вестник „Комерсант“, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. Ще отнеме още пет до седем дни, докато турбината стигне до Русия, се казва в информацията, но при условие че няма проблеми с логистиката и митниците.

Министерството на икономиката на Германия заяви в понеделник, че не може да предостави подробности за местонахождението на турбината. Но говорител на министерството каза, че това е резервна част, която е предназначена да се използва едва от септември, което означава, че липсата й не може да бъде истинската причина за спада на газовите потоци преди годишната редовна поддръжка.

Австрийската петролна и газова група OMV обаче заяви в понеделник, че очаква доставките на газ от Русия през газопровода „Северен поток 1“ да се възобновят, както е планирано след прекъсването – т.е. този четвъртък (21 юли).

За Москва и за „Газпром“ енергийният износ е жизненоважен поток от приходи, като санкциите на Запада заради нахлуването на Русия в Украйна, натовариха руските финанси.

Според руското финансово министерство федералният бюджет е получил 6,4 трилиона рубли (114,29 милиарда долара) от продажби на петрол и газ през първата половина на годината. Това се сравнява с планираните 9,5 трилиона рубли за цялата 2022 г.

Гратисният период за плащанията по две от международните облигации на „Газпром“ изтича на 19 юли и ако средствата не бъдат изплатени дотогава на чуждестранните кредитори, компанията технически ще се окаже в „неизпълнение“, напомня Ройтерс.

Последни новини