17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Ромската „ало” мафия пренесе измамите в Гърция

ФИЛТЪР

Българската „ало“ мафия е пренесла схемата с телефонните измами в съседна Гърция, а само за последната година над 150 жители на южната ни съседка, предимно пенсионери от Драма, Серес, Солун и Кавала, са станали жертва на престъпния гений на родните мошеници. Разследване на „Филтър“ установи, че към днешна дата в Северна Гърция действат поне три организирани банди за телефонни измами, ръководени от ромски барони от Ветово, Горна Оряховица и Левски. Повечето участници в криминалната схема са стари познайници на родната полиция, изтърпели присъди за подобни престъпления в България.

Преди дни прокуратурата в град Драма повдигна обвинение на един от ромските босове на „ало“ мафията, пренесъл бизнеса от България в Гърция. Името и снимката на родения във варненското село Болярци Цветан Стоянов Наков бяха публикувани във всички медии в южната ни съседка с призив на прокуратурата всички измамени от него и съучастниците му да дадат показания, като анонимността им е гарантирана.

Според полицейското разследване в Драма групата на Цветан Наков е реализирала измами за поне 120 000 евро, използвайки два основни сюжета – пострадал близък в катастрофа, нуждаещ се от спешна операция и обаждане от полицейски инспектор с молба за съдействие за залавянето на… телефонни измамници. Любопитен детайл е, че всички телефонни разговори, осъществявани от мобилни телефони с предплатени СИМ карти, са провеждани на перфектен гръцки език, което кара криминалистите в Гърция да подозират, че българската „ало“ мафия вербува местни жители като свои помагачи.

„Схемата, по която действат телефонните измамници от България, отдавна е добре позната у нас – няколко души, наричани „въртачи“, звънят по телефоните на случаен принцип, докато попаднат на възрастен човек отсреща. След това се разиграва сценарият с тежка катастрофа, случила се или в Гърция, или в България, а въртачът предава слушалката на втори човек, който се представя за лекар или медицинско лице и уверява, че трябва да се пристъпи към незабавна операция и кръвопреливане. Ако
човекът отсреща „клъвне“, му се иска незабавно голяма сума пари за купуване на кръвни банки и за операцията. След това измамниците изпращат „муле“ на посочения от жертвата адрес, което прибира парите. При всяка осъществена измама телефоните и СИМ картите, използвани от „ало“ измамниците, се изхвърлят“, описва криминалист технологията на престъплението.

Арестуваният и подведен под наказателна отговорност в Драма за поне 15 реализирани телефонни измами на стойност над 120 000 евро ромски бос Цветан Наков е смятан за ръководител на варненската банда мошеници, пуснала пипала в Северна Гърция през последната година. Според властите в южната ни съседка обаче в този циничен бизнес са въвлечени няколко независими един от друг ромски престъпни синдиката, които освен да извършват телефонни измами, контролират и част от уличната просия и джебчийството в Гърция. Твърди се, че най-изобретателната
и оборотна група „ало“ измамници, оперираща към днешна дата в Гърция, е съставена от членове на разбитата преди 3 г. от родната Специализирана прокуратура група на мургавия престъпен гений Борислав Димитров- Бобито от Горна Оряховица.

Бобито се прочу още през 2015 г. като автор на най-крупната телефонна измама, реализирана в България досега. Тогава той, в колаборация със своя учител в занаята Албенко Методиев, съумя да прибере 575 760 лв. от 80-годишната Елена Ангелова от
Първомай. Часове преди сама да даде парите на „мулето“ Албенко, баба Елена е излъгана по телефона от Бобито, че внукът й е убил дете в катастрофа. Мнимият лекар иска 30 000 евро от бабата. Когато пратеникът Албенко пристига, възрастната жена сама го моли да й помогне да отвори металната каса в офис на внука й. Касата е разбита с ъглошлайф, а от нея са изнесени близо 600 000 лева.

Дни по-късно бандитите са арестувани, а през 2016 г. влизат в затвора с минимални осъдителни присъди.

Зад решетките Бобито усъвършенства сюжетите на телефонната измама и вкарва в обращение дори имената на популярни българи. Негови емисари звънят на жертвите си, представяйки се за полицейски офицери, прокурори и мастити лекари, ползват се имената даже на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и на МВР шефа Цветан
Цветанов.

След като Бобито изтърпява 3-годишната си присъда и излиза от затвора, той се мести в Румъния заедно с част от роднините си, откъдето мами българи с разнородни трагични истории. Ромската „ало“ банда от Горна Оряховица е задържана в северната ни съседка през 2019 г., след като десетки българи се разделят с общо над 2 млн. лв. Сред големите „донори“ на мургавите измамници е столичанката Виолета Ларсен, която им дава 400 000 лв. и им прехвърля апартамент в София. При масовите арести у нас и в Румъния на членове на престъпната циганска организация обаче кешови наличности почти не са открити. Все пак от МВР конфискуват 4 луксозни лимузини на Бобито и роднините му, а палатите на циганската фамилия в квартал „Калтинец“ в Горна Оряховица са запорирани от КПКОНПИ и предстои да бъдат конфискувани.

„След масовите арести на телефонните измамници в Горна Оряховица най-оборотната група в този сенчест бизнес временно замрази дейността си. От няколко месеца обаче представители на престъпния синдикат на Бобито и негови роднини се подвизават в Солун, където прилагат схемата на възрастни гърци“, разказва пред „Филтър“ столичен криминалист. Според думите му, дори и въдворени в затвора, Борислав Димитров и роднините му не спират с телефонните измами, като дават инструкции на сподвижниците си как точно да процедират в Гърция.

Друга ромска групировка, стъпила трайно на гръцка територия през последната година, е от град Левски, с лидер Димитър Серафимов-Келеша. Само преди 2 г. Келеша, брат му и други четирима от организацията бяха осъдени на по 3 г. затвор за серия от телефонни измами за над 300 000 лв. Твърди се, че след акцията срещу Келеша бизнесът временно е поет от негов братовчед, който се е установил в Серес.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини