spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 3 октомври 2022 г.
9 C
София
Категории:

Росен Христов: Ако не изпълним договора с „Газпром“, дължим умопомрачителни санкции

Избрано

„Ако България не усвои 3 милиарда куб метра газ по договора с „Газпром“ до края на годината, може да си стигне до арбитраж и до санкции на стойност милиарди левове“, коментира енергийния министър Росен Христов.

Към момента страната ни е използвала една трета от количеството. Въпреки това, министърът заяви, че преговори с „Газпром“ ще бъдат подновени, ако не се намери газ на по-изгодна цена и подчерта, че синьото гориво от Русия е второто най-евтино след азерското.

„Ако не изпълним договора, дължим някакви умопомрачителни санкции от порядъка на милиарди. От друга страна по договора можем да получим газ, един от най-евтините в момента, който може да се намери в момента. И ние това нещо го поставяме на въпрос дали да го използваме, или не. Разбирам че има геополитика, но икономиката си е икономика – да не ги смесваме“, каза енергийният министър Росен Христов.

Той инспектира днес край Хасково работата по завършването на интерконектора Гърция – България. Той е поканил на работно посещение колегите си от Гърция и Румъния през следващата седмица.

Последни новини