- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Румен Гечев с тежки думи срещу Еврозоната, Украйна и купуването на F-16

Избрано

В момента Еврозоната е най-задлъжнялата част от ЕС. Страните от Еврозоната са с рекордни бюджетни дефицити от 7-8-10%, рекорден дълг към БВП – така че накъде тичаме ние? Към една зона, която в момента се тресе. С дългове и бюджетни дефицити и невъзможност да си пласира държавните ценни книжа. Даже и Германия опита преди една седмица да продаде дълг за 3 млрд. евро и успя да продаде само за 1 млрд. и половина. Еврозоната се намира в тежко финансово състояние.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria проф. Румен Гечев от БСП. По неговите думи ръководството на БНБ нямало смелостта да подпише собствения си доклад до парламента за ефектите от присъединяването на България към Еврозоната.

БНБ изпраща апокрифен документ, неподписан пасквил. Нормално ли е националната банка на България да изпраща на парламента на България документ, който в писмото си пишат, че не бил обсъждан и утвърждаван от управителния съвет?

„Обяснението е, че те се страхуват да подпишат този документ, тъй като в него ясно пише, че България не е готова и загубите са по-големи от ползите“, смята Гечев, според когото в България изведнъж са се навъдили много специалисти по макроикономика и еврозони.

Относно решението на народните представители за закупуването на още осем военни самолета F-16 Block 70, депутатът от левицата е на мнение, че военновъздушните сили на България имат нужда от ескадрила, тъй като поради геополитическата обстановка настоящият състав няма как да бъде ремонтиран в Русия и Беларус.

Според Гечев обаче България подписва договор с Пентагона, при който цената на бойните самолети не е определена, а изтребителите са само на чертеж.

Американската страна може да определя, каквато си иска цена. Второ, няма цена на резервните части и услуги. Те най-рано в първото тримесечие на следващата година евентуално ще направят първия тестови полет. Ние купуваме самолет, който никога не е летял. Самолетът с въоръжението струва 200 млн. щатски долара и няма нито една секунда гаранция по този престъпен договор.

Във връзка с решението на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна, социалистът коментира, че това не е помощ, а покупко-продажба.

„Украинският народ ще плаща тези оръжия“, посочи Гечев. По неговите думи в Украйна се води война между Русия и НАТО.

„Страните от НАТО заливат Украйна с оръжия, така ли е? В армията на Украйна има съветници, експерти от страните-членки на НАТО“, добави депутатът на левицата.

БСП отказва да подкрепи оръжие за Украйна пряко, тъй като това ще удължи конфликта, ще доведе до удължаване на агонията и ще доведе до повече убити граждани, и на Украйна, и на Русия, това са ни две братски славянски страни.

„Руската армия влезе в Украйна, добре. Но защо влезе в Украйна? Защото украинското правителство, президентът – господин Зеленски, отказа да изпълни Минските споразумения, подписани от Украйна, Русия, Франция и Германия. Президентът на Украйна отказа да изпълни споразумението, където стои подписа на Украйна и не само, че отказа, но от 2014 г. досега по данни на ООН 14 000 руснаци в Украйна са избити от нацистките батальони“, заяви Гечев.

По думите му ние сме член на НАТО и трябва да изпълняваме задълженията си, но НАТО не е жандармска организация.

„Оправдана е защитата на етническите руснаци в Украйна, така както според САЩ беше оправдана защитата на косоварите“, отговори депутатът от левицата на въпрос, дали казаното от него оправдава руската агресия в Украйна.

Относно възможността 48-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство, Гечев посочи, че „ситуацията се променя в насока, че трябва да има правителство“.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини