- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Румен Радев: България активно участва във всички учения на НАТО

Избрано

България активно участва във всички учения на НАТО в Черноморския регион и дори е домакин на някои от тях. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“. По-думите му средствата на дипломацията все още не са изчерпани относно сигурността в региона.

„Важна задача е укрепване сигурността в Черноморския регион. На всички форуми аз винаги съм настоявал за прекратяване на войната. Важно е България да отстоява единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията“, смята Радев.

Според президента обстановката в Черноморския регион и войната в Украйна чертаят тежка перспектива за сигурността. Той визира нарушеното корабоплаване, мините в Черно море, нарушените продоволствени доставки.

„Тепърва тези действия ще се отразят на икономиката ни. Защото цената на вноса у нас ще расте. Войната разколеба инвеститори, удари туроператорите. Черно море е вътрешно море и преминаването през проливите забавя корабоплаването“, изтъкна той.

Президентът посочи, че е важна модернизацията на армията. Даде пример със строежа на 2 патрулни кораба като посочи, че има интерес и от други държави към производствения ни потенциал. Водят се преговори и за доставка на 2 подводници.

Според държавния глава страната ни изостава с модернизацията на пристанищата и военноморските бази. В същото време страната ни е заявила да стане координационен център на ВМС на НАТО.

В речта си на конференцията президентът акцентира и върху черноморското икономическо сътрудничество, в контекста на процесите на следвоенното възстановяване на Украйна.

По думите му България има важна роля за гарантиране сигурността на корабоплаването заради съвременните ни електронии системи за контрол на морските пътища.

Радев акцентира и върху въздушните пътища – целият трафик от Европа и Близкия изток минава през България заради затвореното въздушно пространство над Украйна от Русия като натоварването се поема от РВД. Той допълни, че 900 000 полета има през тази година през страната ни, а догодина се очаква броят им да надхвърли един милион.

ГКПП -та са друг важен елемент, посочи президентът. Според него изоставаме по отношение на граничните пунктове на фона на това, че трафикът се е насочил през България след като Русия затвори границите си за транспорт към Европа.

По отношение на енергийната диверсификация, според президента, трябва да се мисли за смяна на посоката на петролопровода Александруполис-Бургас, защото той е замислен за руски петрол, а сега трябва да се промени посоката с идея за други лесни неруски доставки на петрол през Гърция за България

Радев визира конвенцията от Монтрьо, където няма забрана за внос танкери за втечнен газ, но не се разрешава те да дойдат до България, поради което не можем да изградим терминал у нас.

Според него проучванията за залежи на газ изостават в икономическата ни зона спрямо Румъния и Турция.

Очаква се съвместен борд на транзграничните транспортни проекти с Гърция.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини