- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Румен Радев за „Промяната“: Бях първият излъган, но ще надживеем и тази шарлатания

Радев направи коментара по повод на твърденията на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев за „много срещи през последните месеци“ между президента и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Дали се срещам редовно с господин Борисов – разбира се, че не. Това не е първата лъжа на господин Асен Василев“, отговори президентът на журналистически въпрос.

От „Продължаваме промяната“ отговориха на държавния глава светкавично с едно единствено изречение:

„Г-н Румен Радев е този, който каза: „Мутри, вън!“, а след това върна мутрите в управлението на страната.“

„Изборният кодекс постъпи в президентската институция, в момента се разглежда подробно от моя екип и ще бъде обсъден в най-големи детайли, тогава ще се произнеса“, каза още Румен Радев и коментира, че на следващите избори трябва да има висока избирателна активност, за да може да бъде избрана легитимна власт. Не може с 39 процента избирателна активност да изискваме легитимност на управляващите, смята той.

Президентът коментира и номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Знаем, че професор Габровски е изключително успешен специалист в своята област и организатор, но това зависи изцяло от решението на българския парламент, каза държавният глава. Според него има прогрес в това, че хората и политиците постепенно осъзнават, че само с апатия и коментари отвън няма да можем да вървим напред. Трябва всеки да бъде ангажиран с проблемите и бъдещето на България. Не може с 39 процента активност ние да изискваме легитимност на управляващите. Аз отново призовавам – трябва ни избирателна активност много по-голяма и легитимни институции, допълни държавният глава.

България прави всичко възможно и е изпълнила всички технически критерии за Шенген, бе категоричен Румен Радев. „Двете проверки, които ние сами предизвикахме, показаха добри резултати. Имаме писмо и от председателя на Европейската комисия, работим на най-високо политическо ниво, аз съм повдигал тези въпроси на най-високо европейско политическо ниво – че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за нашите икономики, за нашата обща сигурност. Постигнал съм подкрепа на президента Макрон, на канцлера Шолц и на колебаещите се в началото държави Швеция и Дания, че България покрива всички критерии. Това, че една държава не изразява подкрепа, означава, че те имат субективни виждания – било то икономически или вътрешнополитически“, коментира държавният глава заявеното намерение на Нидерландия да наложи вето на членството на страната ни в Шенген. Президентът Радев напомни, че е имал няколко разговора с премиера на Нидерландия Марк Рюте. България ще продължи да отстоява своите права и достойнство, категоричен бе президентът.

Това ще бъде втората ми среща с българската общност в Албания, каза държавният глава за визитата си в Тирана. По думите му България работи активно, така че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, за да бъдат признати за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна. Немалко е направено, но може още да се направи и очаквам да се направи в тази посока. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно. И ако на тези българи им се откаже от местните власти документ за произход, този съвет да може да установи, че те заслужават българско гражданство, допълни президентът.

- Реклама -

Последни новини