16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Румен Радев и Кирил Петков в задочен спор за РСМ и „Булгаргаз“

Президентът Румен Радев определи като прибързано посещението на премиера в Скопие. Кирил Петков не се съгласи с оценката на Радев.

Коментирайки освобождаването на директора на „Булгаргаз“, президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията – как българите се справят с растящите цени и високите сметки, както и за бъдещето на енергетиката.

Румен Радев смята, че когато правителството сменя ръководство на дружества трябва да гарантира, че няма да има частни посредници при доставката на синьо гориво, а България ще го получава на по-добри цени. И предупреди:

„В тази си дейност кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси, който обвиняваше в нарушение на закона. Защото, ако се използва същият подход, то няма да постигнем  по-различни резултати от наследството на Борисов“.

Премиерът Кирил Петков увери, че няма намерение да връща стари управленски практики, но защити освобождаването на директора на „Булгаргаз“.

„Това беше правилното решение и оттук нататък трябва да се знае, че така ще бъде. Всеки, който се опитва да направи грешни решения, които да струват на всички българи, ако успеем да докажем, че това е факт, няма да се колебаем нито секунда да направим точно подобни решения и за всички други дружества.

Новият борд, първото нещо, което направи, е да намали цената с 18% като предложение към КЕВР“.

Президентът определи като „прибързано“ посещението на премиера в Република Северна Македония.

„Аз съм имал откровени разговори с него. Важно е също така българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън и да на се поддава на външен натиск“.

Кирил Петков не се съгласи с оценката на Румен Радев и определи посещението си в Скопие не като прибързано а като „ужасно много закъсняло“.

„Нямаше да понеса да забавя това посещение, ако не искаме Балканите да останат най-бедната, най-корумпираната, най-некоординираната… място в Европейския съюз, подходът трябва да бъде сменен“, каза Кирил Петков.

Източник: БНР

снимка: БНР

Последни новини

- Реклама -