- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Румен Радев към ПП-ДБ: Обществото трябва да знае докъде ще стигнете с компромисите

Важно е за българската общественост да знае докъде може да стигнете с политическия компромис в най-важната задача на този парламент – съставяне на редовно правителство възможно най-скоро.

Това каза президентът Румен Радев на представителите от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ по време на консултациите при държавния глава.

„Напълно осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото вашата силна заявка за присъствие в политиката е за алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговори и общи действия с победителите от ГЕРБ“, каза държавният глава.

Представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ са втората парламентарна сила, поканена за консултации по съставянето на правителство с президента Румен Радев днес. На „Дондуков“ 2 влязоха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Калина Константинова, Христо Иванов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

Всички осъзнаваме основните приоритети, отвърна Кирил Петков. И обяви, че е време да се направи съдебната реформа, затова разследването на главния прокурор ще е основна тема, както и антикорупционната комисия. Сред останалите основни приоритети той посочи Шенген и еврозоната.

Заявихме ясно, че в първия мандат подкрепа не можем да дадем. Защото стандартът ни е да правим това, което казваме. При положение, че първият мандат не може да събере мнозинство, ще предложим правителство с втория мандат, обясни Петков.

По-рано държавният глава се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на партията му и ги попита колко време е нужно за съставянето на правителство и приемането на най-спешните закони. След срещата Борисов обяви, че е помолил за време, но не уточни колко. И обяви, че не той ще е премиер в евентуален кабинет с мандат на ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е и съпредседател на „Демократична България“ днес се оплака, че Радев бърза с консултациите и се закани да не ходи на „Дондуков“ 2.

 

- Реклама -

Последни новини