- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Румен Радев: Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца

Президентът Румен Радев коментира, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България и ако всички парламентарни партии смятат, че това е приоритет, имат една седмица, за да одобрят окончателно поправките в НПК.

„Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол на Главния прокурор. Ако това беше наистина приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Ето сега чуваме тука чановете – част от маскарадните игри. Силно се надявам, това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, тогава изведнъж се втурнаха да решават този въпрос“.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Перник, където пристигна за откриването на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Президентът Румен Радев също така коментира, че случаят с побоя на секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ – Християн Пендиков в Охрид е израз на дългогодишна политика на насаждане на омраза към всичко българско. Държавният глава смята за важно този път властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза:

„Това не е битов скандал, не криминален случай, а престъпление от омраза, защото ненаказаните и неиздирени много случаи на системен тормоз над хората с българско самосъзнание – македонските българи, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там ще заминат министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик точно, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се почувстват македонските българи защитени“, посочи Радев.

Президентът коментира и информациите, че български политици и граждани няма да бъдат допускани в югозападната ни съседка за честванията на Гоце Делчев на четвърти февруари:

„Ако те продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за Европейския съюз. Това е категорично ясно“.

- Реклама -

Последни новини