- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Румен Радев: Развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина

„В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждания и илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната“, заяви държавният глава Румен Радев по време на тържествения военен парад на Българската армия.

„Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист и лекомислие, липса на далновидност”, посочи държавният глава.

Радев цитира исторически доказан постулат във военната стратегия – „една крепост най-лесно се превзема отвътре”. „В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол. Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме”, заяви той.

„Гергьовден е особено важен празник, отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес,“ отбеляза Радев.

Уважаеми военнослужещи, благодаря ви, че въпреки предизвикателствата продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест. Нека Св. Георги Победоносец ви закриля. Нека не забравяме, че и 6 май е ден на храбростта, което всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България, каза още държавният глава.

 

- Реклама -

Последни новини