- Реклама -

- Реклама -

18.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Румен Радев се отрече от Георги Гергов

Александър МЕТОДИЕВ

Президентът Румен Радев се разграничава от милионера Георги Гергов. Това показва разследване на „Филтър“, свързано с последните събития около казуса с Пловдивския панаир. Миналата седмица Търговският регистър отказа да впише апорта на акциите на община Варна от панаира в частното дружество на Гергов „Пълдин Туринвест“ АД. Така пълното овладяване на апетитния имот от бизнесмена се спира за определено време, през което може и да пропадне. 

Търговският регистър е част от структурата на Министерството на правосъдието. Длъжностното лице, което е отказало вписването на апорта, т.е. овладяването на панаира от Гергов, е подчинено на изпълнителната власт, контролирана от служебното правителство на Румен Радев.

Георги Гергов (крайният вляво) пирува на една маса с Румен и Десислава Радеви в хотела на Валентин Златев в Правец. Поводът е сватбата на сина на Илияна Йотова

Неочакваният прът в колелата на бизнес машината на Гергов идва в последния етап на сделката и това не е случайно, издават източниците на „Филтър“. Чиновникът в Търговския регистър към Министерството на правосъдието е постановил отказа с пълната подкрепа на шефовете си по веригата нагоре. Актът му срещу интересите на Гергов бии бил невъзможен, ако пловдивският олигарх и президентът си бяха стиснали ръцете за овладяване на панаира по време на мандата на служебното правителство.
В политическите среди от месец насам усилено се говори, че отношенията между президента и Гергов вече не са така топли, както преди. В миналото те бяха снимани на една маса по време на сватбата на сина на Илияна Йотова в хотела на Валентин Златев в Правец. Връзката на Гергов със секретарите на Радев от града Николай Копринков и Пламен Узунов подхранваха слуховете, че е близък с президента. Те стигнаха апогея си преди последните парламентарни избори през април, когато на политическата сцена изгря алтернативата на БСП „Левицата!“. Според лидера на столетницата Корнелия Нинова това е било проект на президентството с подкрепата на Георги Гергов, особено в Пловдив и областта. Негови приближени бяха и на учредяването на формацията. „Левицата!“ обаче едва прескочи 2% подкрепа и не успя да вкара депутати в Народното събрание. Последното е една от причините за охладняването на отношенията между Радев и Гергов, твърдят в парламента.
Освен с президента Георги Гергов вече не е в добри отношения и с Бойко Борисов, категорични са запознати с делата му. Още преди 3 месеца лидерът на ГЕРБ поиска оставката на дългогодишния си приятел и съпартиец Здравко Димитров-Зико, който е кмет на Пловдив. Разривът между тях ескалира заради неизпълнени ангажименти на Димитров. Официално се споменават само проблемите със стадионите на двата пловдивски футболни отбора. Знайно е обаче, че Здравко Димитров има ключова роля в овладяването на Международния панаир от Гергов.

Община Пловдив отказа да обжалва решението на Окръжния съд в града, с което Георги Гергов ще придобие 80% от „Пълдин Туринвест“ – дружеството, чрез което общината и бизнесменът управляват Международния панаир. Така се отвори пътят за скритата приватизация на дружеството и препродажбата на 350 декара на северния бряг на река Марица. Схема, позната ни от времето на Иван Костов.

Здравко Димитров

Това се случи на 25 април тази година, а Борисов официално обяви, че Здравко Димитров вече не е от ГЕРБ. Сигурно е, че Зико няма да е кандидатът на партията за градоначалник на предстоящите местни избори.

Същото е положението и с колегата му от Варна Иван Портних, който е другият кмет на голяма община, замесен в схемата с овладяването на Пловдивския панаир от Гергов. От месеци насам лидерите на ГЕРБ и лично Борисов странят от него. Преди години правителството даде на Варна акциите си в Пловдивския панаир. След това Портних реши да ги размени с терен в центъра на града, наречен Дупката, собственост на Гергов. Така схемата за овладяването на панаира в Пловдив се затвори. След дълга съдебна сага кметът на града Здравко Димитров потопи окончателно надеждите за запазване на панаира. Но отказа за вписване на сделката в Търговския регистър изненада основния играч в схемата.

Иван Портних

Бившият свинар вдига жилищен комплекс, ако овладее терена

Овладяването на апетитния имот е ключово за бизнеса на милионера

Досега фирмата на Гергов имаше малко над 50% акционерно участие в международния панаир в Пловдив. След съдебното решение и сделките с общините Варна и Пловдив той има близо 80%, което му дава право да взема еднолично решения какво да прави с панира. Опасенията на пловдивчани са, че сградите ще бъдат разрушени, а терените ще се застроят с жилищни комплекси, които Гергов ще продава. Мястото е апетитно – близо до центъра на града и до брега на река Марица. Пропадна и идеята Международният панаир да бъде обявен за обект с културна и историческа стойност.

Овладяването на терена на панаира е ключово за бизнеса на пловдивския олигарх. Той е известен най-вече с туристическите си обекти. Има хотели в Пловдив и на Черноморието. Ковид пандемията обаче се отрази зле на финансовите резултати. Наложи се Гергов да продаде целия комплекс „Слънчев ден“.

Преди години той навлезе и в пътния бизнес. Фирмите му спечелиха поръчки за строителството на автомагистрала „Марица“ и други обекти. Гергов продаде дружествата си с договорите на скандалната „Агромах“ от Благоевград, свързани с влиянието на Цветан Цветанов. Те довършиха обектите, които са разследвани от прокуратурата. Босовете на „Агромах“ (сега „Грома Холд“, б.а.) станаха обвиняеми и по аферата със строителството на автомагистрала „Хемус““ по инхаус процедура.
По информация на „Филтър“ прокуратурата има ключово значение и в развитието на сделката за Международния панаир в Пловдив.

След скандала държавното обвинение се задейства и се самосезира за закононарушения от длъжностни лица. Това се случи на 28 април, седмица преди Търговският регистър да откаже вписването на апорта на община Варна във фирмата на Гергов.

- Реклама -

Последни новини