- Реклама -

- Реклама -

вторник, 31 януари 2023 г.
2.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Румен Радев се срещна с ръководството на „ЛУКОЙЛ“

Румен Радев се срещна с представители на ръководството на руската енергийна компания ПАО „ЛУКОЙЛ“ на „Дондуков“ 2, за да обсъдят възможностите за ограничаване на инфлацията и овладяване цените на горивата.

Един любопитен детайл предшества тази среща. Колата на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова бе снимана тази сутрин пред централата на ЛУКОЙЛ България. Не е ясно какво е правила тя в иначе частната петролна компания, собственост на Литаско СА-Швейцария.

„Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и води до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител“, каза Румен Радев, цитиран от БНТ.

От думите на държавния глава стана ясно, че ръководството на компанията и днес ще се срещне със служебното правителство.

„ЛУКОЙЛ“ е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, притежаващ значителен дял от пазара. От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и инфлационните процеси, което определя стратегическото значение за компанията за развитието на страната“, посочи още Радев.

Президентът на „ЛУКОЙЛ“ Вадим Воробьов съобщи, че са водени разговори със служебното правителство за това как ще продължи работата след влизането в сила на ембаргото върху руския нефт от декември тази година. България има отсрочка до края на 2024 г.

Разговорите са водени през изминалите няколко дни, за да бъдат осигурени „възможности за българския пазар“, уточни Воробьов и съобщи, че работата на „ЛУКОЙЛ“ ще продължи на три етапа:

– След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския нефт;

– От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., – отсрочката, в която България е изключена от санкциите;

– Развитието на „Нефтохим“ Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 г.

„За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Имаме не много ясно разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила“, обясни Воробьов.

- Реклама -

Последни новини