- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Румен Радев сред 500-те политици за погребението на Елизабет Втора

Днес Великобритания се прощава с кралица Елизабет II. Траурната церемония ще се състои в Уестминстърското абатство.

На нея ще присъстват около 500 високопоставени политици, сред които и българският президент Румен Радев.

По-късно тялото на кралицата ще бъдат откарани в замъка Уиндзор, където след церемония в тесен кръг ковчегът ще бъде поставен до този на съпруга ѝ принц Филип.

Стотици хиляди хора се редиха на огромна опашка, за да ѝ отдадат почит. Заради историческото погребение Великобритания организира най-мащабната полицейска операция досега.

„Тя изпъква в съзнанието ми като един от онези хора, с които общуваш и виждаш, че репутацията отговаря на реалността. Спомням си, че кралицата ме покани в замъка на чай. Шегувахме се, защото изяждах всичките бисквити, които ми даваше. Но тя беше същата на живо, каквато казваха че е – благоприлична, честна и отдадена на дълга. Изказвам съболезнования на всичките й роднини. Крал Чарлз и останалите. Това е загуба, която оставя голяма празнина. Понякога мислиш, че никога няма да го преодолееш. Но както казах на краля – тя ще е с него на всяка крачка“, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Очаква се около милион души да излязат по улиците на Лондон в понеделник, за да видят последното пътуване на кралицата от Уестминстърското абатство към Уиндзор.

От цяла Европа пристигнаха монарси, много от които са кръвни роднини на кралицата. Тук са императорът и императрицата на Япония.

За последен път държавно погребение в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил.

Близкото летище “Хийтроу” обяви, че ще отмени около 100 полета в понеделник и половин час около обяд въобще няма да работи, за да се гарантира пълна тишина, докато текат минутите мълчание в памет на Елизабет II.

След четиридневно поклонение в най-старата зала на парламентарния комплекс, тази сутрин ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде преместен в намиращото се срещу парламента Уестминстърско абатство, където в 13.00 часа българско време ще започне официалната церемония по държавното погребение.

Ковчегът ще бъде пренесен на оръдейна платформа, теглена от 142- моряци.

След него ще вървят крал Чарлз III и синовете му принцовете Уилям и Хари. Начело на процесията ще бъдат гайдарите и барабанистите на шотландските и ирландски полкове, заедно с членове на Кралските военновъздушни сили и гурките.

Последното шествие ще започне в 14:15 часа, когато ковчегът на монарха ще бъде транспортиран от Уестминстърското абатство до арката Уелингтън в Лондон.

Предполага се, че на погребалната церемония ще присъстват 2000 гости. Службата ще бъде ръководена от главния свещеник на Уестминстър Дейвид Хойл, проповед ще направи архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, а прeмиерът Лиз Тръс ще прочете откъс от Бибилята.

Службата ще завърши с 2-минутно национално мълчание и националния химн. След службата с процесия ковчегът ще бъде откаран до арката Уелингтън в Хайд парк.

Биг Бен ще отмерва всяка минута от процесията. Топовни салюти ще има също на всяка минута от Хайд парк.

В 15.00 часа след като ковчегът пристигне до арката Уелингтън ще бъде прехвърлен на нова катафалка за последното му пътуване до двореца Уиндзор.

След още една служба в църквата „Сейнт Джордж“ ковчегът ще бъде спуснат в намиращата се там кралската гробница.

Британската кралица ще бъде погребана до съпруга си принц Филип, който почина миналата година. Досега тялото му се съхраняваше в кралската галерия в подземието на параклиса “Сейнт Джордж” в замъка Уиндзор, където се намират тленните останки на 25 старши и второстепенни членове на кралски семейства.

След това ковчегът ще бъде пренесен до двореца Уиндзор, където кралицата ще бъде положена в параклиса Сейнт Джордж. Това ще стане около 17 часа българско време.

В параклиса ще бъдат допуснати само членове на кралското семейство и служители от различните дворци на Нейно Величество.

Следва церемония, която не е публична, предназначена е за най-близките хора на монарха, но за първи път се очаква да бъде предавана и по телевизията. В нея има няколко ключови момента, които показват края на суверена. Например кралската корона, скиптър и кълбо ще бъдат свалени от ковчега и върнати в дворцовата съкровищница в Лондон. Най-старшият офицер в кралското домакинство, който е ръководил всичко около кралицата, ритуално ще счупи пръчка, демонстрирайки края на своите пълномощия.

И именно тогава Елизабет II ще бъде погребана до съпруга си принц Филип. Изборът на Уестминстърското абатство в Лондон е било по желание лично на самата кралица. И макар да нарушава вековна традиция, приживе тя го е поискала.

„Кралицата пожела погребението ѝ да не бъде „дълго“ и „скучно“. Така че това, което ще очаквате, е най-доброто от погребалните служби, молитвената книга, думите, които са били вдъхновение за Шекспир. Ще чуете този прекрасен английски в най-истинския му вид, също така ще чуете ангелски гласове от хора на абатството, плюс кралските параклиси, наистина ще чуете гласове, които пеят за слава на Бог“, каза бившият архиепископ лорд Джон Сентаму.

 

Три часа по-късно ковчегът на Елизабет II ще бъде поставен в мемориалния параклис на нейния баща крал Джордж VI, където се очаква да бъде пренесен и този на принц Филип. В него се намират също тленните останки на нейната майка и праха на сестра ѝ Маргарет. Така след 16-месечна раздяла кралицата завинаги ще се събере със своя любим съпруг. На погребението ще присъстват четирите им деца и някои от техните внуци.

Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

 

- Реклама -

Последни новини