- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Румен Радев: Тодоровден е символ и на волния порив на българина към свободата

Президентът Румен Радев участва в отбелязването на Тодоровден в пловдивското село Царацово. Там беше отслужен водосвет, а държавният глава отправи приветствие към участниците и гостите. В рамките на празничната програма бяха пресъздадени обичаите за Тодоровден, които включват и традиционни надбягвания с коне – кушии.

На конната база „Фригопан“ държавният глава участва в официалното откриване на състезателния сезон по конен спорт. Той заяви, че празникът е символ на волния порив на българина към свободата.

„Този празник е символ и на волния порив на българина към свободата. Този светъл празник на прага на пролетта е и надежда за нов живот. Нека този празник носи вяра и надежда на всички нас за по-добри времена за България и за нашите млади хора“, заяви държавният глава и благодари на присъстващите, че възпитават младите хора на родолюбие и любов към традициите“, заяви Румен Радев.

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденския пост, веднага след Сирни заговезни. Според преданието император Юлиан решил тайно да провали жертвените пости на християните като оскверни постните храни на пазара. За да предотврати това Свети Теодор се явил на цариградския епископ и го предупредил.

- Реклама -

Последни новини