- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Русия е пред ново драматично поражение в Украйна

В деня, когато в Москва се готвят за тържествено обявяване на присъединяването на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие към Русия, голяма руска групировка се оказа обкръжена в Луганска област и е заплашена от пълен разгром.

“Кръгът около Лиман е почти затворен”, пише в днешния си анализ за фронта американският Институт за изследване на войната, като се позовава на многобройни съобщения в Телеграм каналите на руски „военни блогъри“, подкрепящи нахлуването и получаващи информация от източници на бойното поле.

Според анализаторите въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са пробили отбраната и са успели да отрежат единствения път за снабдяване на руската армия, действаща в Лиман. Кореспондентите наричат ​​ситуацията в района „изключително тежка“. Един от блогърите твърди, че ВСУ атакуват Лиман от три страни и пътят от града за Сватово е блокиран.

Според сътрудника в Института за външна политика във Вашингтон Роб Лий руската отбрана може да се разпадне “тази вечер или утре, което ще хвърли сянка върху съобщението за анексията“. Лий отбелязва, че „Русия е изправена пред недостиг на хора и липса на резерви в Донбас“. „Ако тя претърпи поражение край Лиман, това може да доведе до по-нататъшно настъпление на Украйна дълбоко в Донбас“, смята военният експерт.

Лиман е стратегически важен град, тъй като е основен железопътен възел, осигуряващ достъп до важни железопътни и шосейни мостове през река Северски Донец.

Руските пропагандатори като телевизионния водещ Владимир Соловьов изпаднаха в истерия след пораженията край Лиман.

Снощи руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на независимостта на Запорожката и Херсонската област на Украйна. Това е прелюдия към тяхното „присъединяване“ към Русия, което трябва да бъде обявено днес.

От 15:00 ч. московско време в Кремъл ще се състои церемонията по подписването на договорите за присъединяване към Русия на окупираните региони на Украйна, както и на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. След това са насрочени “всенародни тържества”.

Досега нито една страна в света, дори верните на Кремъл Унгария и Сърбия, не е признала анексирането на украинските области.

- Реклама -

Последни новини