- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Русия започна процес срещу британци в Украйна, очакват се смъртни присъди

Избрано

Съдебен състав, представен като Върховен съд на Донецката народна република започна процес срещу двама британски граждани и един мароканец, участвали в защитата на Мариупол като доброволци на страната на Украйна, съобщи РИА Новости.

Според информация от руската страна чужденците са се предали в плен в средата на април. По-късно записани видеоклипове с тяхно участие станаха част от руската пропаганда.

По време на първото съдебно заседание във вторник на британците Шон Пинер, Ейдън Аслин и мароканеца Брахим Саадун, бойци от украинския чуждестранен легион, бил прочетен обвинителния акт. На видео, разпространено от руснаците, се вижда как тримата отговарят утвърдително на руски език с „так точно“ (тъй вярно) на въпроса на английски дали са запознати с обвиненията, като добавят, че не възразяват за даване на ход на делото. Едно от обвиненията е, че по насилствен път след предварителен сговор са планирали насилствено да вземат властта и насилствено да променят конституционния ред в непризнатата Донецка народна република, провъзгласена върху окупирана територия на Украйна.

В края на май окупационните власти в Донецк обявиха, че разследването срещу чужденците е приключило и че според законите на т. нар. ДНР за престъпление срещу мира и сигурността на човечеството обвиняемите Пинер, Аслин и Саадун може да получат смъртни наказания.

„Материалите по делото са предадени в едно от републиканските съдилища за разглеждане по същество, в резултат на което срещу обвиняемите с отчитане на военното време може да бъде приложена най-тежката присъда – смъртно наказание.“ – съобщи в края на април началникът на отдела за разследване на престъпления срещу мира в Генералната прокуратура на т. н. ДНР Виктор Гаврилов, цитиран от ТАСС. Че тримата е вероятно да получат смъртни присъди заяви и лидерът на сепаратистите Денис Пушилин.

Великобритания ще обжалва евентуална смъртна присъда, която може да бъде постановена в рамките на показния процес срещу нейните граждани, съобщи в интервю за LBC вицепремиерът на страната и министър на правосъдието Доминик Рааб.

„По този случай не знам всички детайли, но, разбира се, ние очакваме, че законите, приложими по време на военни конфликти ще се спазват и гарантираме, че ще подадем всички необходими в случая жалби“, заяви членът на британския кабинет. Семейството на Аслин работи с МВнР на Великобритания и властите на Украйна, за да върне британеца у дома, се казва в заявление, разпространено от близките на пленения в Донбас, разпространено от Форин офис.

Брахим Саадун е бил наемен военнослужещ във Въоръжените сили на Украйна с подписан договор като минометчик в 36-та отделна бригада на морската пехота на ВСУ и е бил пленен в Мариупол. Пинер е попаднал в плен през април. След задържането му се появи интервю за руски журналист, в което британецът критикува „режима в Киев“. По време на първото съдебно заседание беше съобщено, че „британецът Хил се е предал в плен с оръжието си на руски военни в Николаевска област след като групата от доброволци, в която воювал била разгромена, а самият той ранен“, но се оказа, че в залата такъв човек няма. Вместо него на подсъдимата скамейка се оказал Аслин. „Сред пленниците има британец с името Ендрю Хил, но неговото дело, явно ще бъде гледано по-късно“, коментира грешката руският „Комерсантъ“ в статия под заглавие „По законите на спецоперационното време“, заиграваща със заглавието на лентата на Игор Слабневич от 1982 „По законите на военното време“.

Според руското разследване британците се познавали много преди пристигането си в Украйна. Аслин бил вербуван още през 2018 чрез „Грузинския международен легион“ и се сражавал в Донбас през 2019, за което получавал заплата в размер на 1000 долара. Пинер разбрал за вербовката от Аслин и също станал доброволец, а по-късно към тях се присъединил и Саадун. Sky News от своя страна разказва, че Пинер и Аслин легално са работили през последните 3-4 години в морската пехота на Украйна, 48-годишният Пинер бил женен за украинка и живеел в Мариупол, а в миналото е бил военнослужещ в британската армия в състава на Кралския английски полк, участвал е в миротворчески мисии на ООН в Босна и Херцеговина.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини