25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Русия изстрелва първата си мисия до Луната на 11 август

Първата мисия до Луната в историята на съвременна Русия ще бъде изстреляна на 11 август, като резервната дата е 12 август. Това съобщи за ТАСС Игор Митрофанов, ръководител на отдела по ядрена планетология в Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките.

По-рано Роскосмос заяви пред ТАСС, че държавната корпорация планира да изстреля космическия кораб „Луна-25“ през август. През юни туроператорът RocketTrip заяви, че автоматичната станция „Луна-25“ е планирана да бъде изстреляна на 11 август 2023 г. от космодрума „Восточний“.

„Изстрелването е планирано от Восточний на 11 август, с резервен ден на 12 август“, каза Митрофанов.

Първият национален апарат в съвременна Русия, който ще се отправи към естествения спътник на Земята, трябва да бъде автоматичната станция „Луна-25“. Апаратът беше доставен на космодрума Восточний през юли. Целта на проекта е да се изпрати автоматична сонда за изследвания в района на южния полюс на Луната. Предвижда се модулът да бъде приземен в близост до кратера Богуславски. По-рано от пресслужбата на Роскосмос съобщиха на журналистите, че стартът на мисията е отложен от юли за август, за да се постигне необходимата надеждност на изпълнението ѝ.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини