13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Русия и Украйна са се споразумели по 4 от 6 точки в преговорите, твърди Ердоган

Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори, е казал турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред турската държавна медия ТРТ Хабер, цитиран от БТА. Той е говорил пред журналисти в Турция в петък, ден след като взе участие в извънредната среща на НАТО в Брюксел.

Турция заема ролята на посредник между Русия и Украйна, откакто започна руската инвазия на 24 февруари. В средата на март външните министри на двете страни преговаряха в Анкара без успех.

По думите на Ердоган една от главите, по които са се договорили воюващите страни, се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна.

„Друга тема е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е държава, т.е. не става дума да приеме разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразрешим. Украинската страна заяви, че и там може да бъдат направени определени отстъпки“, посочи турският президент.

Четвъртият въпрос, по който според Ердоган има съгласие от Киев, е въпросът за колективната отбрана.

„Украйна не е така спокойна, що се отнася до въпросите за Крим и Донбас“, добави той. Според Ердоган изказването на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от референдум за компромисите, които Украйна може да направи, показва „умно лидерство“.

В следващите дни Ердоган ще проведе отделни разговори с колегите си от Украйна и Русия, в които ще бъдат обсъдени резултатите от срещата на НАТО в Брюксел.

Турция е член на Северноатлантическия алианс. Тя подкрепя Украйна и критикува Русия за инвазията, въпреки че се противопоставя на икономическите санкции на Запада срещу Москва. Страната е една от най-зависимите в енергиен план от Русия.

Във връзка с това Ердоган подчерта, че Турция не може да промени енергийната си политика, тъй като купува от Русия почти половината от природния газ, който ползва. Страната също така изгражда първата си атомна електроцентрала с помощта на Москва.

Източник: Свободна Европа

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img