- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Русия обяви, че „драстично намалява“ военните действия около Киев и Чернигов

 

Зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин

Руското министерство на отбраната заяви днес, че „драстично ще намали“ военната активност в районите на Киев и Чернигов, „за да създаде условия за диалог“ след „конструктивните“ преговори в Истанбул, предаде АФП.

Заместник-министърът на отбраната Александър Фомин каза, че решението е взето в светлината на „преговорите за подготовка на споразумение за неутралитета и неядрения статут на Украйна“.

С оглед на това, че разговорите за подготовка на споразумение за неутралитет и безядрен статут на Украйна се придвижиха в практическа посока, бе взето решение за драстичн намаляване на военната активност в районите на Киев и Чернигов, каза Фомин, който е член на руската делегация в Истанбул. По думите му от руското военно министерство ще дадат на по-късен етап подробности за това решение.

Фомин също така призова Украйна да спазва Женевската конвенция за отношението към военнопленниците.

Руската делегация определи като конструктивни провелите се в Истанбул преговори, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е постигнат най-същественият до момента напредък в разговорите между Киев и Москва.

Междувременно водещият на CNN Джим Скуто съобщи, позовавайки се на висши американски служители, че Русия е започна да изтегля част от войските си от околностите на украинската столица Киев.

Според различни източници това събитие се счита за „основна“ промяна на стратегията. Според тях това не би било въпрос на временна корекция с цел прегрупиране, а много по-дългосрочна мярка.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -