35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Русия праща опасни престъпници да се бият в Украйна

Долната камара на руския парламент е гласувала Министерството на отбраната да подписва договори със заподозрени или осъдени престъпници да се бият в Украйна. Договор може да се сключи и с лице, разследвано за престъпление, чието дело се гледа в съда или след като е осъдено, но преди присъдата да влезе в сила, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Осъдените за сексуални престъпления, държавна измяна, тероризъм или екстремизъм, няма да могат да се регистрират. Наемниците се освобождават от наказателна отговорност след приключване на договора или ако бъдат наградени за храброст в боевете.

Ройтерс отбелязва, че това ще позволи на руското министерство на отбраната да подписва договори със заподозрени или осъдени престъпници за участие в бойните действия в Украйна.

Внесеният на 13 юни законопроект предполага, че лицата, извършили престъпления с малка и средна тежест, които са били призовани за мобилизация или са подписали договор с руските въоръжени сили, се освобождават от наказателна отговорност от датата на уволнението им от военна служба или след получаването на държавна награда. Подобна процедура е предвидена и за осъдените, чиито присъди са влезли в сила, уточнява ТАСС.

Повече от 15 месеца след началото на така наречената специална военна операция на Русия в Украйна, Москва, чиито сили търпят тежки загуби, се опитва да набере повече военнослужещи за най-големия военен конфликт по суша в Европа след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

 

Снимка: Burak Akbulu/AA/picture alliance

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини