- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Русия пристъпва към процедура за отцепване на част от Украйна

Държавната дума на Русия започва процедура за отцепване на две територии от Украйна.

Парламентарната Комисия по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците прие да обсъди в началото на февруари такова предложение. То е внесено от депутатската група на Комунистическата партия на РФ под формата на проект за обръщение на Думата към президента на Русия Владимир Путин за признаване като независими държави на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Съобщението направи днес председателят на комисията Леонид Калашников (от КПРФ), цитиран от ТАСС и „Сега“.

„Комисията се обърна с предложение към всички фракции да дадат мнения по този повод, за да можем по-нататък да приемем заключение на комисията. След това ще обсъдим документа и ще го внесем в Съвета на Думата. Това ще стане в началото на февруари“, каза Калашников.

Инициативата бе подкрепена от председателя на Комисията по международните въпроси Леонид Слуцки, който е от Либерал-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски. Но той каза, че „такава свръхважна тема не бива в никакъв случай да се форсира“, а да се обсъди внимателно с участието на експерти.

Депутатите от КПРФ начело с лидера си Генадий Зюганов внесоха проекта си за обръщение на Думата още на 19 януари. Според него Дъжавната дума се обръща с молба към държавния глава да разгледа въпроса за признаване на провъзгласените републики „в качеството на самостоятелни, суверенни и независими държави“. В текста пише, че депутатите смятат „признаването на ДНР и ЛНР за обосновано и морално оправдано“.

Моделът за признаване като независими държави на отцепнически територии в бивши съветски републики бе приложен от Москва спрямо грузинските Южна Осетия и Абхазия след краткия руско-грузински конфликт през 2008 г. ДНР и ЛНР се самопровъзгласиха за независими през 2014 г. веднага след анексирането на Крим от Русия. В момента ДНР и ЛНР са признати само от Южна Осетия, която пък се ползва от признанието освен на Русия също на Никарагуа, Венецуела и Науру.

ДНР и ЛНР, които се намират в източната част на Украйна и граничат с Русия, се представят като конфедерация, наречена Съюз на народните републики – Новорусия.

Източник: 24 часа

снимка: ru.wikipedia.org

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини