24.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Русия рискува война с НАТО в Черно море

„Москва рискува да провокира открита война с НАТО, като прихваща кораби в международни води и се стреми да наложи икономически контрол над Украйна“, предупреди бившият върховен главнокомандващ на НАТО за Европа Джеймс Ставридис.

Бившият американски адмирал, който ръководи силите на алианса на континента между 2009 и 2013 г., каза пред Politico, че ескалацията в морето, включително нахлуването в неделя на турски кораб, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят заплахи за икономиката на Украйна.

„Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалация на войната по море между НАТО и Руската федерация. „НАТО няма да предостави оръжия и пари за Украйна и просто гледайте как Русия задушава икономиката им с незаконна блокада“, каза Ставридис.

Руското министерство на отбраната потвърди във вторник, че е произвело предупредителни изстрели срещу товарен кораб под флага на Палау, идентифициран от украинския външен министър като турски, преди да се качи на борда на Sukra Okan.

Ставридис оцени тази тактика като „подобна на пиратство“, а Кремъл, както той заяви, предприема все по-сурови мерки, за да подкопае търговията между Украйна и останалата част от Европа.

„Ако Русия започне да завзема кораби или да се опита да ги сплаши, мисля, че НАТО вероятно ще отговори, като подкрепи хуманитарния коридор“, заяви Ставридис.

Според него Алиансът би могъл да защитава корабите, отиващи към украинското пристанище Одеса с „бойни самолети и евентуално придружаващи военни кораби на НАТО“.

Напрежението в Черно море ескалира драстично, откакто Русия едностранно се оттегли от сделката за зърно на ООН през юли и предупреди, че корабите, пътуващи до украинските пристанища, могат да се считат за военни цели.

В отговор Украйна показа готовност да атакува руския енергиен износ с военноморски дронове и обяви водите около руските черноморски пристанища за „военнорискова зона“ от 23 август.

В отговор на оттеглянето на Русия от зърненото споразумение генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия в „опасни и ескалиращи действия в Черно море“. НАТО заяви, че „увеличава наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително морски патрулни самолети и дронове“.

Ставридис смята, че подкрепата на членовете на НАТО, граничещи с Черно море, а именно Турция, Румъния и България, би означавала, че „руският черноморски флот ще бъде надминат във военно отношение“.

Турция призова Русия да се присъедини отново към сделката за зърно, а Съветът за национална сигурност на страната предупреди, че напрежението в Черно море „не е от полза за никого“. Съобщава се, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин в края на месеца, като търговията със зърно вероятно ще бъде на дневен ред.

До оттеглянето на Русия сделката със зърното, която ООН прекъсна, гарантира, че 32,9 милиона тона реколта са напуснали безопасно черноморските пристанища на Украйна, предотвратявайки риска от глад в по-бедните страни.

Путин каза, че неговото правителство ще „откаже да удължи“ това споразумение и ще предостави безплатно зърно на някои африкански страни за всеки отделен случай.

След този ход въоръжените сили на Москва атакуваха украински зърнени складове по крайбрежието на Черно море, като унищожиха около 60 000 тона храна.

Освен това Русия многократно е нанасяла удари по украинските речни пристанища Рени и Измаил на река Дунав, само на стотина метра от границата с Румъния, членка на НАТО, с ракетни удари, които изглежда са били насочени срещу търговията със зърно, напомня брюкселският портал.

Въпреки това Киев обяви „временен коридор“ за морския трафик от южните си пристанища, позволявайки на кораби, затворени в пристанището в продължение на седмици, да влизат в международни води.

Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков съобщи днес, че първият кораб, контейнеровоз под флага на Хонконг, е отплавал въпреки заплахата от Москва.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини