- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Руската Дума одобри признаването на републиките в Донбас

Украйна ще разглежда евентуално решение на Руската държавна Дума за признаване на републиките в Донбас като официално излизане на Русия от Минските споразумения, обяви външният министър на Киев Дмитро Кулеба

Руската Държавна Дума одобри с огромно мнозинство постановлението за признаване на Донецката и Луганската народни републики в Донбас. Това съобщи председателят на Думата Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС. Решението ще бъде пратено веднага на президента Владимир Путин за одобрение.

Проектът за постановление бе внесен от парламентарната фракция на управляващата „Единна Русия“, която вече прати до Кремъл предложение да започнат доставки на оръжия за сепаратистите.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че Киев ще разглежда приемането на постановление за признаването на ДНР и ЛНР като знак за официално излизане на Москва от Минските споразумения, които тя е подписала като посредник. Това ще има съответните последствия, предупреди Кулеба.

Т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република обявиха независимост през май 2014 г., след като сепаратистите месец след началото на конфликта с Киев обявиха, че е проведен референдум за самоопределение. Досега обаче дори Русия, която анексира малко преди това Крим, и която е обвинявана, че стои зад сепаратистите, не ги е признавала.

Москва настоява, че не е част от конфликта. Това е и формалната причина Русия да е изразявала склонност дори за двустранни разговори на Путин с украинския му колега Володимир Зеленски, но с уговорката, че те няма да са конкретно за Донбас.

Източник: Епицентър

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -