- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Руският авиационен ас Юрий Оричак е загинал във войната в Украйна

Руската армия е загубила в боевете в Украйна един от най-опитните си пилоти подп. Юрий Оричак, съобщи губернаторът на Новосибирска област Андрей Травников. Травников рядко съобщава подобни инциденти със земляци, от началото на войната досега има само пет подобни случая. От лаконичната информация не става ясно при какви обстоятелства е загинал летецът, който е бил погребан в родния си Бердск на 21 март, във вторник.

Гибелта на 45-годишният Оричак е отбелязана като загуба в проруските канали в социалните мрежи, докато в украинското виртуално пространство елиминирането на офицера е военен успех. „Успешно демобилизиран: Командир на вертолетна ескадрила подп. Юрий Оричак. Слава на Нацията! Смърт на враговете!“ възкликна съобщавайки новината известният блогър Анатолий Щефан – Щирлиц.

Последната публична информация за Юрий Оричак е още от 2018 година, когато като командир на вертолетна ескадрила отговаря за подготговката на младите летци от Югозападния военен окръг в руската авиационна военна база Еребуни в Аремния.

Подп. Оричак е сред нахлулите в Украйна още на 24 февруари в първите часове на войната и вероятно през цялото време оттогава служи в зоната на „Специалната военна операция“, както евфемистично Москва нарича войната. Руските медии отчитат, че е бил много опитен пилот и че е участвал във войните в Чечения и Сирия.

На 20 март украинците разпространиха видео кадри от свалянето на руски хеликоптер Ка-52 с директно поражение, но от публикациите не става ясно кога е направен записът и дали на него е регистрирано ликвидирането на Оричак и машината му.

- Реклама -

Последни новини