24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.
Категории:

Руски дипломат: Оставката на Джонсън е „справедлива награда“ заради подкрепата за Украйна

Докато в Украйна тъгуват, че след оставката на британския премиер Борис Джонсън страната е загубила истински приятел, руски дипломат изрази мнение, че падането на Джонсън е „справедлива награда за войнствената политика на британците“.

В коментар за оставката на Борис Джонсън украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че британският премиер е бил сред първите световни лидери, който не само безусловно е осъдил бруталното руско нашествие, но е взел и някои важни решения за помощ на Украйна, така че да се защити и да спечели войната в бъдеще. От офиса на президента Володимир Зеленски също благодариха на Борис Джонсън за защитата на украинските интереси. Оттам изразиха надежда, че подкрепата на Великобритания ще продължи и в бъдеще, но тя е била още по-специална заради лидерските качества и харизмата на британския премиер.

Руският посланик в Лондон Андрей Келин обаче вижда нещата в по-друга светлина. В интервю за Ройтерс той каза, че за падането на Джонсън от власт е допринесла войнствената антируска политика на премиера. Той допълни, че заради подкрепата на Украйна Джонсън е игнорирал икономическите нужди на британския народ. Според Келин Джонсън прекалено много се е съсредоточил върху геополитическата ситуация около Украйна. „Разбираемо е, че ние бихме предпочели някой, който не е толкова антагонистичен и войнствен“, изтъкна Келин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини