- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Руски командоси избиха участници в страйкбол, взели ги за украински диверсанти

Избрано

Командоси на Федералната служба за сигурност (ФСБ) са избили руснаци, участващи в страйкбол игра във Воронеж и ги представи за „украински диверсанти“, съобщи агенция УНИАН. При „операцията“ са били убити трима души. От ФСБ съобщават, че „главатарят и двамата му съучастници бяха убити при опит за задържането им в покрайнините на Воронеж“.

Властите взели тримата, въоръжени с автомати, стрелящи с топчета с боя, за диверсанти, подготвящи диверсии срещу военни и енергийни обекти в региона. Убили ги, защото били „оказали въоръжена съпротива“.

Журналисти от The Moscow Times установили обаче, че онези, които руските правоохранителни служители нарекли „членове на конспиративна клетка от привърженици на украинската националистическа идеология“, всъщност са играчи на еърсофт и геймъри, играещи видеоиграта S.T.A.L.K.E.R,

Сюжет с „операцията“ на ФСБ беше показан от руските пропагандисти в ефира на „Россия-1“. В репортажа попадат в кадър тетрадка с надпис „Журнал за личния състав на групировката „Свобода“ за отчитане на персонала на група „Свобода“ и знаме с емблема под формата на глава на зелен вълк в профил и надпис „Воля“. Това е емблемата на отбора, който играе в S.T.A.L.K.E.R, но този факт не е попречил на пропагандаторите да я нарекат „флаг на крайнодясната националистическа партия“.

ФСБ разпространи и видео на загиналите, на което се виждат хора, които представители на страйкбол общността във Воронеж идентифицираха като местния жител Владимир Котовски и мъж с псевдоним Сталкер Фосген. Събеседник на The Moscow Times в еърсофт средите нарече убитите „странни персони“: „Фосген беше анархист, бунтовник и подкрепяше Украйна. Много пъти получаваше в игрите бан заради нарушения на правилата. Котовски е обикновен техник, трудолюбив човек със собствени планове за живота. Той беше привърженик на Навални“, казва източникът.

Във видеото на ФСБ може да се види мъж в дрехите, в които се е обличал Сталкер Фосген и помещение, стая, в която убитият по-рано е снимал страйкбол пушката си за обява в интернет, че я продава.

Страйкболът е военна игра, при която играчите се елиминират, удряйки се един друг с топчета, обикновено пластмасови с диаметър 6 милиметра, изстрелвани от реплики огнестрелни оръжия. Отличава се от пейнтбола главно по това, че топчетата не оставят видими следи, оръжията наподобяват повече истинските и оборудването е по-евтино.

От началото на войната на Русия срещу Украйна от време на време избухват пожари на територията на военните коменданства, в инфраструктурни обекти и други подобни.

Според руските медии през седемте месеца на пълномащабна война са извършени повече от петдесет нападения срещу военни комисарства и административни сгради. След обявяването на мобилизацията в края на септември броят на палежите е нараснал значително.

Руската пропаганда обвинява Украйна за подобни инциденти. Медведев открито нарича участниците в подобни атаки „жълтосини диверсанти“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини