- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Руски митрополит ще служи в София за здравето на Путин и победата в Украйна

Дясната ръка на приближения до Кремъл Московски патриарх Кирил (Владимир Гундяев) Волоколамският митрополит Антоний ще отслужи молебен за здравето на руския президент Владимир Путин и за победата на руската войска от сърцето на София – храма „Св. Николай Мирликийски“ (руската църква).

Антоний, който изпълнява функциите на външен министър на Руската православна църква ще отправи празничната молитва в съслужение с Ловчанския митополит Гавриил от Светия синод на Българската православна църква, съобщи проруският православен видеоканал Храм. Според неофициална информация богослужението е насрочено за 9 сутринта в Руската църква. Няма информация дали на него ще присъства посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Миряни от столицата и областта вече се организират за протест утре сутринта срещу службата с участието на митрополит Антоний, представител на църква, чийто духовен глава благослови убийствата на украинци, при това в съслужение с висш представител на БПЦ.

Според сайта Doxologia Infonews руският вече би трябвало да е у нас, тъй като визитата му започва в понеделник. Посещението на митрополит Антоний точно в този момент в периода на започналите на 15 ноември Коледни пости е скандална провокация към българското православие и към обществеността на фона на продължаващата война в Украйна и подкрепата на Руската православна църква и на самия Гундяев на агресията.

Както отбелязва специализираният портал „Двери“, визитата не е оповестена официално нито от Светия синод у нас, нито от Московската патриаршия. Посещението официално е легендирано като гостуване във връзка с храмовия празник на Руската църква. Никога досега, допълва порталът, за храмовия празник не е имало такова високо представителство на руския клир.

На фона на проблемите, които Руската православна църква среща в Украйна, където Киевско-печорската лавра официално мина в лоното на православната църква на Украйна, идването на дясната ръка на близкия до Кремъл и руските служби московски патриарх е опит на Московската патриаршия да покаже, че не е изолирана заради войната в Украйна.

Руската пропаганда използва големите информационни агенции като РИА Новости и ТАСС в механизъм за създаване на полуфалшиви новини. Така например читатели на големи информационни портали в Германия или Франция, зад които е възможно да стоят ботове, тролове и в крайна сметка руските служби оставят критични на официалната политика коментари или такива, които подкрепят политиката на Кремъл. Всеки ден в емисиите на ТАСС и РИА Новости има заглавия като „Във Франция не одобряват изпращането на оръжия за Украйна“ или „В Германия не одобряват санкциите срещу Русия“, за да се види някъде в текста, че неодобрението е от читателя Пиер или Ханс. В този смисъл изявите в европейските страни на РПЦ са важни, дори подкрепата за тях да е на шепа духовници или дузина представители на руското посолство и руската диаспора.

Както пише специализираният „Двери“ по църковна линия Московска патриаршия общува на такова високо равнище само със Сръбската църква, като митр. Антоний беше неотдавна в Белград, а сръбска църковна делегация участва в Москва в празнично събитие със странното название „Сръбска утеха за руското сърце“.

Митрополит Антоний и протойерей Николай Балашов участваха и в генералната асамблея на Световния съвет на църквите в Германия, но там германският президент не им позволи да изпратят послание към германската и световна общност, като назова открито отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.

Вероятно визитата на високопоставения руски духовник има и скрити задачи. Тя е в навечерието на заседанието на Светия синод на БПЦ на 13 декември и „Двери“ предполага, че руските пратеници може да се опитат да включат в дневния ред на синода определени теми, като признаването на автокефалията, която Сръбската православна църква предостави на Македонската църква, призната досега единствено от Московската патриаршия. В същото време трябва да бъде оказан натиск на синода да не признава автокефалията на Православната църква на Украйна.

- Реклама -

Последни новини