- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Рушители на съвременна България: Домусчиеви – безгрешните герои на прехода

Александър МЕТОДИЕВ

В рубриката „Рушители на съвременна България“ вестник „Филтър“ и сайтът filternews.bg публикуват свои разследвания за грабливия преход, заковал страната ни в дъното на Европейския съюз по почти всички икономически и социални показатели. Липсата на политическа воля да се справим с онези, които разграбиха и опоскаха страната ни, вкараха я в невиждана икономическа и екологична катастрофа, е една от основните причини демокрацията у нас да куца, а ножицата между свръхбогатите и бедните, които на практика са над 70 на сто от населението, да е максимално разтворена. С всяка изминала седмица онези, които следят поредицата, се натъкват на огромната наглост, с която се вършат беззаконията. Наглост, която на пръв поглед изглежда невъзможна, но се оказва, че съвсем не е така. Тук всичко е възможно, а дъно не се стига, за да се оттласнем някак си от него.

Братята Кирил и Георги Домусчиеви са една от най-особените страници от българския преход. Бизнесмени, работодатели, меценати, но най-вече – близки с всички власти. Въпреки съмненията през всички години, откакто са на върха, братя Домусчиеви остават чисти пред закона.

Само допреди две години по същия начин и с подобен ранг в обществото бяха други известни братя – Пламен и Атанас Бобокови. Днес русенските олигарси са подсъдими за престъпления срещу екологията и за организирана престъпна група заради вноса на боклук и незаконното му заравяне в земята. По ирония на съдбата Бобокови и Домусчиеви бяха изключително близки и работеха заедно по много направления преди арестите на русенските бизнесмени. Дори съпругите им имат фондации за изкуство и култура.

Домусчиеви са от една кръвна група и с много други герои на прехода по друга линия – приватизират предприятия, с които са били свързани по времето на комунизма. Така например купуват завода „Балкан“ в Ловеч, където преди промените директор е била майка им Маргарита. За сравнение – червеният олигарх Георги Гергов става собственик на свинекомплекса в село Маноле, който е управлявал по времето на комунизма, а подсъдимият за данъчни престъпления и пране на пари Николай Банев приватизира завода в Харманли, където се труди като младеж, и където се издига като комсомолец. Съдбата на предприятията е една и съща – отдавна не работят. А на това в Ловеч щеше да се строи завод за електромобили (виж по-долу).

И все пак прокуратурата се е занимавала с бизнеса на Домусчиеви, макар и още да не е ясен резултатът от разследването. Точно преди 2 години, в началото на 2021, Агенцията за приватизацията подава сигнал в Софийската районна прокуратура заради дълга от 50 милиона лева, който фирма на Домусчиеви трябва да плати, защото не е изпълнила договора си с държавата при покупката на Български морски флот. Става дума за „Кей Джи Маритайм Шипинг“. По това време вицепремиер е Валери Симеонов, който поведе война с Домусчиеви за парите, но времето му във властта не му стигна да я довърши.

„Кей Джи Маритайм Шипинг“ имаше солидни дългове и към НАП, и към НОИ за милиони левове, припомня „Капитал“ в своя публикация. Покрай проблемите на Домусчиеви с дълга за флота стана ясно, че Софийската районна прокуратура е образувала наказателно преследване за унищожаване и повреждане на ипотекирано имущество. То беше във връзка със строежа на новата сграда на Нова ТВ, съобщава още „Капитал“. На нейно място имаше стара сграда, която е била запорирана от държавата заради дълга на „Кей Джи Маритайм Шипинг“.

Историята с дължимите от Домусчиеви пари за флота приключи с решение на ВКС в навечерието на Нова година и тогава никой не му обърна внимание. Върховните магистрати решиха, че „Кей Джи Маритайм Шипинг“ дължи на държавата само 25 милиона лева заради неизпълнение на приватизационния договор. Така най-богатите българи с интервюта за „Форбс“ и международен бизнес бяха пожалени с 25 милиона. Агенцията по приватизация беше изчислила неустойките на 50 милиона, а преди това имаше и арбитражно дело.

Сагата започна през 2017 г., когато вицепремиерът Валери Симеонов сезира прокуратурата по казуса. От държавното обвинение обаче го препратиха в арбитражния съд в Българската търговско промишлена палата, където се забави 3 години. Според изказвания на Симеонов тогава е имало фалшификации на съдебни експертизи, за да се докаже, че „Кей Джи Маритайм Шипинг“ не дължи парите.

Фирмата на Домусчиеви купува 70% от „Параходство Български морски флот“ през 2008 година. Според договора за приватизация купувачът поема ангажименти за 10 години напред, сред които са запазване на основната дейност и статут на дружеството, задължения за инвестиции, тонаж на корабите, 60% от тях да плават под български флаг и много други. Повечето от тях не бяха спазени. Според Домусчиеви причината за това е икономическата криза, която започна през същата година, когато са купили флота. Старите кораби станали ненужни, застрахователите отказвали да поемат рискове за тях. В крайна сметка на Домусчиеви бяха спестени 25 милиона лева.

Футболната война с дъх на каптагон

Гриша Ганчев обвини тима от Разград, че работи със съдиите

Освен флота братята Кирил и Георги Домусчиеви започват и друг свой голям бизнес с приватизация – този с лекарства за животни и препарати за растителна защита. Още през 2000 г. купуват от държавата „Биовет“ – Пещера, натрупват печалби, а след това основават и фирмата майка в тази сфера на бизнес структурата си – „Хювефарма“. Заради специфичния бизнес с лекарства и химическите съединения, които се използват в производството, често предприятията на братя Домусчиеви са сравнявани с фармацевтичния завод в Дупница, за който се носят легенди покрай каптагона и каналите за износа му.

През август 2020 г. на редакционните пощи на българските медии се получиха документи, а много сайтове публикуваха информацията от тях. Според написаното две американски специални служби са започнали разследване на българска компания, свързана с братя Домусчиеви, във връзка с наркотрафик в Близкия изток. Оттогава също няма развитие, но с темата за каптагона Домусчиев е свързван неведнъж и то от неслучайни хора. Един от тях е Гриша Ганчев. Двамата имат стар конфликт покрай футбола. Ганчев е собственик на ЦСКА, а Домусчиеви – на „Лудогорец“ (Разград).

Един от големите скандали се разгоря през 2018 година. Първо Гриша Ганчев по време на телевизионно интервю обвини „Лудогорец“, че работи със съдиите и покани прокуратурата и ДАНС да влязат във футбола. След това Кирил Домусчиев отговори, че отборът му е изряден.

„Вълкът козината си мени, но нравът – не. Вярва ли му някой, при положение че този човек е разследван за кражба на ДДС и акцизи?“, написа Домусчиев във Фейсбук. По това време още течеше делото срещу Ганчев за данъчни престъпления. Последва отговор от Ганчев, отново във фейсбук.

„С кански мъки, след толкова години „То“ си призна. Не е „Тя“, не е и „Той“. И да, наистина вълкът нравите си не мени, но наглите измамници, когато им оставиш почва, стават още по-нагли! ДДС ставката е основният и най-голям приход на фиска и съм съгласен, че трябва яко разследване. Дано никога каптагонът и амфетите не ги облагат с каквото и да е било!“, написа Ганчев от профила на ЦСКА.

Намек, че Домусчиеви са свързани с наркотици направи и Васил Божков през 2020 г., когато вече беше избягал в Дубай. Дълго време той и Домусчиеви бяха близки. Божков имаше лотарии, които бяха широко рекламирани в Нова телевизия, тогава собственост на Домусчиеви. Според беглеца от Дубай той е изнудван да дава пари.

Отново във фейсбук Васил Божков коментира информациите, че две американски служби разследват фирми на Домусчиеви за наркотрафик.

„Името на Кирил Домусчиев се свързва с трафик на забранени вещества и контрабанда от години. Но докато мутрите преди пазеха бизнеса си с бухалки и вериги — за днешните мутри тези „бухалки“ вече са прокуратурата и държавните институции. Домусчиев и разработените канали на фармацевтичния му бизнес са поредното парче от пъзела“, пише в поста на Божков.

Така или иначе няма официална информация за връзки на Кирил и Георги Домусчиеви с наркотрафик, нито обвинения.

Винаги на една ръка разстояние от властта

При Иван Костов взимат “Биовет”, при Тройната коалиция приватизират “Параходство Български морски флот”, а при
ГЕРБ са вече най-богатите българи

Кирил и Георги Домусчиеви отдавна знаят кой е най-краткият път към върха. Минавали са го многократно и са им известни всички негови особености. Съвсем не е случайно, че се хора на всяка власт и се къпят в благоволението на тези, които командват в момента държавата.

За връзките на Домусчиеви с водещите политици и най-вече с онези, които са в управлението на България, от години се носят легенди, но има и безспорни факти. Стават крупни приватизатори при Жан Виденов, когато учредяват фонд „Напредък“. При Иван Костов придобиват „Биовет“ – Пещера, отново с приватизация. При царя основават „Адванс Пропъртис“ – едно от основните им дружества, с които участват във фирми за строителство, недвижими имоти, морски транспорт, медии и много други. При Станишев в Тройната коалиция приватизират „Параходство Български морски флот“. При ГЕРБ стават най-богатите българи и мастити футболни босове от европейска величина, а Кирил Домусчиев е чест гост в кабинета на премиера като шеф на КРИБ.

При правителството на Кирил Петков Домусчиеви отново са сред любимците на властта, въпреки близостта им с враговете на „Продължаваме промяната“. Така например „Адванс Пропъртис“ на бизнесмените се включи в мегапроекта за производство на електромобилите Next.e. GO. Според обещанията от средата на 2021 година той вече трябваше да е готов, но се забави, а мнозина заподозряха, че е само илюзия. В дружеството Домусчиеви са партньори с немска фирма, но с албански собственици. Те ще произвеждат електромобилите, но на терен на завод „Балкан“ на братя Домусчиеви. Доскоро там имаше само фотоволтаици, а широко прокламираното строителство на модерен завод така и не се случи. Както не се случиха и много други неща при управлението на Кирил Петков и Асен Василев.

Кирил Домусчиев се здрависва с Бил Клинтън през октомври миналата година на конференция за климата, организирана от бившия американски президент

- Реклама -

Последни новини